Na Srebrnom jezeru održana V konferencija Nacionalne asocijacije Čistoća Srbije (VIDEO)

Od 20. do 22. septembra 2017. godine u hotelu “Danubia Park” na Srebrnom jezeru, održana je Peta konferencija Nacionalne asocijacije Čistoća Srbije – ASWA.

Prvog dana radnog dela Konferencije, u četvrtak, 21. septembra, otvaranju su prisustvovali ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan i predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić.

Konferenciju je otvorio predsednik Upravnog odbora Asocijacije, Goran Čabardi, najavivši izlaganja čija su pretežna tema deponije te iskustva gradova koji su ovaj problem rešili kao i Zelene komore i vezi sa komunalnim sektorom.

“Kao što ste imali prilike da vidite kad ste dolazili, ovo je jedna od najčistijih opština.“, rekao je Čabardi i naveo reči predsednika opštine da u Velikom Gradištu nema divljih deponija. “Mislim da na tome treba da radimo svi zajedno, da napravimo Srbiju bez divljih deponija, da napravimo Srbiju koja će pravilno da upravlja otpadom. Ovo je veoma jednostavno, otpad treba da usmerimo, prikupimo, preradimo i iskoristimo i odložimo na pristojno mesto.“, dodao je Čabardi, podsetivši da je za to potrebno veliko iskustvo koje ASWA ima i želi da razmeni sa ostalima.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan najavio je ovom prilikom da ministarstvo formira zaseban sektor koji će se baviti upravljanjem otpadom i otpadnim vodama. “Smatramo da je oblast upravljanja vodama najvažnija u operativnom slimslu za životnu sredinu Srbije.“, istakao je ministar Trivan.

Predsednik opštine, Dragan Milić, izrazio je zadovoljstvo što je jedan ovakav skup, posvećen izuzetno značajnoj temi, organizovan u Velikom Gradištu koje ima ambicije da razvija turizam kao i što je značaj teme prepoznala Vlada Republike Srbije kada je formirala Ministarstvo životne sredine. “Treba da naučimo da ne bacamo smeće, da ga odlažemo na deponiju i čuvamo svoju sredinu. Nemamo rezervnu zemlju, moramo da budemo svesni da decu od vrtića, a i nas starije, učimo kako da se ponašamo. Mi smo pre desetak godina uveli praksu da naši ljudi, jednom nedeljno, idu od granice sa Požarevcem i ostalim pravcima ulaska u grad, i sakupljaju smeće.“, rekao je Milić.

Cilj konferencije je da analizira probleme sa kojima se komunalna preduzeća, zadužena za održavanje higijene i uklanjanje otpada, susreću kao i da postavi nove standarde u ovoj oblasti. Osnovna ideja udruženja ASWA jeste profesionalizacija zaposlenih u čistoćama, podizanje znanja o savremenim tehnologijama prerade otpada na viši nivo, kao i pomoć članovima Asocijacije u rešavanju problema sa kojima se susreću.

TPKNEWS/SOVG

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker