KO ĆE PREUZETI VLAST: Lider Severne Koreje Kim Džong Un, umro je od teškog srčanog udara?

Kim Džong Un, vođa i lider Severne Koreje, umro je od teškog srčanog udara u 38 godini. Transfer vlasti nije spreman. Na njegovo mesto, možda, njegova sestra.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un/Foto: Central News Agency

Severnokorejski lider Kim Džong Un možda je već mrtav. To tvrdi Francesco Sisci, sinolog, profesor međunarodne politike na Univerzitetu u Pekingu, u vezi sa vestima koje su poslednjih dana kruže o severnokorejskom lideru, koji je 12. aprila bio podvrgnut operaciji nakon srčanog udara.

“Koliko znam, već je mrtav”, kaže profesor Sisci, koji na pitanje o tome kada bi iz Pjongjanga moglo da stigne službeno saopštenje odgovara: “Niko ne zna, to može potrajati danima, ali čak i mesecima.”

Što se tiče nasledstva 38-godišnjeg „dragog vođe“, u zemlji gde se moć uvek prenosila dinamično, Sisci se ne usuđuje da predviđa: „Sestra, Kim Io Džong, je glavni kandidat, ali veoma je mlada i ona je žena”.

U međuvremenu, Seul – koji je proteklih dana rekao da nije primetio nikakve “neobične signale” koji stižu iz Pjongjanga posle vesti o Kimovom zdravlju – danas je govorio o “neobičnom porastu” vojnih aktivnosti u Severnoj Koreji.

KOJI SU RIZICI ZA REGION?

“Situacija je krajnje delikatna – podvlači sinolog – Saradnja između Sjedinjenih Država i Kine su decenijama na najnižoj tački. pre 70 godina sa korejskim ratom počeo je hladni rat. Danas je moguće da sve ponovo počne ovde” zaključuje profesor Sisci.

(Tpknews.com)

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button
Close
Close