HLEB BEZ MOTIKE U POŽAREVCU: Kulturno odelo kroji ložač, a mlađani gradonačelnik potpisuje rešenja

U Požarevcu kulturno odelo kroji po svojoj meri bivši ložač parnih kotlova, a rešenja potpisuje mlađani gradonačelnik, diplomirani inženjer telekomunikacija.

Bivši ložač parnih kotlova Dejan Krstić i gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović/Foto: Screenshot/Facebook

Postoji stara izreka koja kaže „da je jedina izvesna stvar u životu – SMRT“. Kod nas u vezi toga su podeljena mišljenja, jedni bi rekli da je to realno razmišljanje, a drugi da je izreku smislio pesimista.

Vremena su se promenila tako da su u Srbiji mnoge stvari od jula 2012. godine sasvim izvesne, kao i u Požarevcu, osim naravno koliko će da košta auto put, bolnice, ulice u selima i gradovima, a i pitanje je i kada će se završiti, jer ono što je trebalo uraditi za par dana produži se na mesece, a za ono što je par meseci dovoljno otegne se na godine. Naravno, ponavljam da ovde stvarno postoje sasvim izvesne stvari, i to pre svega kome će recimo vrhuška SNS-a dodeliti poslove, jer kasa građana je uvek siguran izvor finansiranja i tu ne može biti improvizacije.

Tamo gde je nekada konkurisalo i po dvadesetak firmi sada se uvek nađe samo jedna i po potrebi još par „ikebana“. Ponude nepogrešivo odgovaraju novcu predviđenom u budžetu, a kada eventualno nije na vreme napravljen dogovor, a zbog javnosti (i taj strah od javnosti je u izumiranju) moraju da se sprovedu javne nabavke, naći će se neko ko će po prethodnom dogovoru uputiti ponudu koja prevazilazi planirane iznose ili će ona biti nekompletna.

U Požarevcu je recimo javna tajna da sve prethodne SNS garniture uz podršku SPS ne žele da sprovode izvršenja, tako da se predvidi smešna suma i niko se nikad ne javi. Pred javnošću se izlazi sa objašnjenjem da su imali dobru volju, ali eto niko nije to ni želeo. Osim novca koji je u budžetu po nalogu iz Beograda predviđen za veće igrače, pretekne nešto i za lokalne verne podržavaoce SNS-a, ali i za one novopridošle kojima se tako plaća ćutanje. Ne postoji oblast života, da li je to sport, kultura, društvene i humanitarne aktivnosti… da prethodno uprave i njihovi korisnici to ne moraju zaslužiti stavljajući se u službu jedne partije – SNS-a.

Tako da bi neko sportsko društvo dobilo novac, merilo će biti koliko je uprava i roditelji dece koja treniraju sakupilo sigurnih glasova za stranku. I tu više ne postoji nikakva zadrška, to se javno govori na sastancima, a da li je u pitanju fudbalski klub ili kulturno umetničko društvo, svejedno je. Jer, Bože moj, jedni bi da igraju fudbal, a i ovi drugi bi možda do Grčke i nekog tamo nastupa.

Poslednja u nizu takvih farsičnih konkursa je bio konkurs za finansiranje ili sufinansiranje programa/projekata NVO i udruženja koja su od javnog interesa za Grad Požarevac u 2021. godini. Na čelu komisije je član gradskog veća Grada Požarevca, Dejan Krstić (dok nije počeo da se bavi politikom bio je ložač parnih kotlova u Bambiju, a danas je master ekonomskih nauka), inače osvedočeni navijač Crvene Zvezde koji voli da navijače ovog drugog kluba naziva navijačima Hrvatskog nogometnog kluba i koji se u objavama na društvenim mrežama „nadao“ da će Zvezda i Dinamo odmeriti snage i da će sigurno Dinamo svoje pripreme imati kod svog „bratskog“ kluba, Partizana. Želja mu nije ispunjena, jer su oba poražena, ali ga to nije sprečilo da navijačima oba kluba da novac za trošenje, Zvezdi malo više 160.000,00, a Partizanovim, koji inače javno podržavaju Dijanu Hrkalović i navijačku grupu „Principi“, 130.000,00 dinara.

U Požarevcu skoro da i ne postoji javna kritika vlasti. Do nedavno se i nešto moglo pročitati na portalu Radija Bum93, ali ona je vremenom sve tiša, a prvi korak je bio da se komentari slušalaca svedu na minimum. Zato ovaj medij na čijem čelu je ujedno i član Upravnog odbora ANEM-a i njen nekadašnji predsednik Milorad Tadić, redovni učesnik svih konkursa grada. To je u skladu sa politikom radija koji je i devedesetih prenosio dešavanja u svetu, ali ne i iz grada u kome je njegov pokojni tast Milisav Milenković bio predsednik SPS-a, a ujedno i generalni sekretar Savezne skupštine, kao i u vreme 5.oktobra 2000.godine. Poznat po dobrom pisanju projekata i ubiranju sredstava sa Zapada, potvrdio je i na ovom konkursu sa 642.000,00 dinara za dva projekta, plus za projekat iz oblasti kulture ”Pišanje protiv vetra” 200.000,00 dinara za honorare Privrednog društva Bum 93 d.o.o. I to nije sve: podnosilac zahteva za dodelu novčanih sredstava Centar za učenje stranih jezika Link up je supruga poznatog Miše Pacova, vlasnika Radija Bum93. Kompletan projekat ove poznate profesorke engleskog jezika sveo se na usluge po ugovoru-stend up komičarima, 5 učesnika – 250.000,00 dinara (Mišin tata, Miša, deca i mama) i usluge po ugovoru za koordinatora projekta, tj. za profesorku engleskog 48.500,00 dinara.

Postavlja se pitanje: kako privredno društvo može da konkuriše za dodelu novčanih sredstava na konkursu za NVO kad je poznato da je šifra delatnosti Privrednog društva Bum 93 d.o.o. 6110-Kablovske telekomunikacije (podaci iz APR-a). Kakve to veze ima sa kulturom? Građani Požarevca ko je ovde lud? Da poslovi ostaju u porodici potvrđuju i svekrva i snaja, Snežana i Aleksandra Veljković.

Snežana je „nasledila“ vođenje udruženja „Udruženje Roma Braničevskog okruga“ pokojnog supruga Miroslava Veljkovića koji je nekada bio blizak G17+, a zatim SNS-u. Njoj se pridružila i snaja sa „Udruženjem Romskih žena Braničevskog okruga Vasilika“ i „njenim projektima“. Najavljeni su izbori, treba podeliti pakete pomoći, počastiti aktiviste, štampati flajere i platiti ostale troškove. Ovog puta „Udruženje Roma Braničevskog okruga“ je za tri projekta dobilo 1.347.000,00 dinara, a za „Udruženje Romskih žena Braničevskog okruga Vasilika“ i njenih identičnih tri projekata edukacije, deljenja paketa i zapošljavanja „samo“ 1.340.000,00 dinara. Očigledno je da se vrednovala dugogodišnja uspešna saradnja u lobiranju romske populacije za SNS i odatle ovako bogata nagrada za taj pređašnji trud porodici Veljković. Tipičan lov u mutnom, hleb hleb bez motike.

Pored njih je i uspešna saradnja, ovoga puta sa porodicom Dmitrović, braćom Markom i Branislavom i njihova tri projekta posvećena sportu (projekat ”Dekoronizacija”), porocima i opet socijali sa podelom paketa i to udruženju „SNOP“ osnovano 30. juna 2020. godine, SNS je iz budžeta Grada Požarevca izdvojio ukupno 950.000,00 dinara. Zanimljivo je da je Branislav Dmitrović u poslednjem času dobio rešenje o delimičnom usvajanju registracije u APR-u udruženja ”Sportsko rekreativna asocijacija” (21. maja 2021. godine) slučajno uoči raspisivanja konkursa za dodelu novčanih sredstava NVO.

Pored njih je i udruženje ”Srpska građanska unija”, zastupnica Jelena Kokotović (sada bivša vaspitačica zbog nasilja nad decom i koja ima podebeo dosije zbog krivičnog dela falsifikovanje potpisa i neovlašćeno uzimanje para sa računa), koja je ukapirala da ne mora da se previše bavi svojim zanimanjem u Predškolskoj ustanovi ”Ljubica Vrebalov” u Požarevcu jer je lakše i profitabilnije da diže noge i prikuplja sigurne glasove svoje partije i da za to bude nagrađena sa 500.000,00 dinara za dva projekta (honorari), plus za novi projekat vredan 200.000,00 dinara ”Seoski potok Grada Požarevca” misleći na raskopane ulice u Požarevcu. Pametna vaspitačica je svoje udruženje registrovala 5. januara 2021. godine.

Bivša svastika narodnog poslanika Veroljuba Arsića, Ana Šterioska je ispred udruženja vaspitači Braničevskog okruga ”Vaspitač plus” osmislila Festival tradicionalnih igara i modernog plesa i tako je sebi i svojim kolegama iz dečijeg vrtića ”Ljubica Vrebalov” strpala u džep 200.000,00 dinara za honorare, a za decu i plesače odvojila za zahvalnice i diplome 9.000,00 dinara. Znači, ima se vremena, deca pozitivno utiču na kreativnost, a to važi i za Marić Maju koja ima svoju firmu u Babušnici, ali to joj nije smetalo da dobije sredstva za tri projekta sa ukupnim sredstvima od 750.000,00 dinara. Možda će za projekat pošto Požarevac svakog dana sve više liči na zonu sumraka „Razvoj mladih iz ruralnih sredina za razvoj ruralnih zajednica-Ruralno je kul” preneti svoja iskustva iz Babušnice, jer Požarevac po kategorizaciji Vlade Republike Srbije i resornog ministarstva ne spada u ruralno područje, ali ko su oni kada je tu predsednik komisije, bivši ložač parnih kotlova i bivši predsednik glavnog odbora Veljine stranke u Požarevcu u vreme kada se kraduckalo, da odlučuje o tome.

Između ostalih za dobru saradnju sa Gradom Požarevcom „Hit radio“ je nagrađen sa 555.000,00 dinara i to govori u prilog značaju medija. U skladu sa onim da dok ne čuješ da te hvale na radiju, nisi ni vredan hvale.

Interesantno je da udruženje koje nije registrovano u APR-u ”Savez društva inžinjera i tehničara Grada Požarevca” dobija za nadrealni projekat koji ni sami ne mogu da zapamte kako se zove 350.000,00 dinara i to za troškove telefona i interneta 45.000,00 dinara, kancelarijskog materijala 149.250,00 dinara, troškovi električne energije 34.000,00 dinara, troškovi honorara (prevoz) 95.000,00 dinara i knjigovodstvene usluge 25.000,00 dinara, a zastupnik ovog udruženja je niko drugi do Miroljub Trifunović Mića, bivši direktor banke i član SNS-a.

Simptomatično je da Valentina Milošević Rajić dobija ispred udruženja ”Tiha” ženska linija Požarevca za projekat Za život bez straha i projekat “Veština javnog govora” 480.000,00 dinara, a od tog novca 337.000,00 dinara odlazi na honorare. Predavačice sa Čačalice su se lepo dokapitalizovale sa ovim projektima.

Interesantno je da kad su životinje u pitanju, udruženje za zaštitu i odgoj sitnih životinja ”Ljubimac” (registrovano 15.aprila 2014. godine) je za projekat Organizacija jubileja 40 godina postojanja udruženja dobilo 350.000,00 dinara?!?!?! Za udruženje koje je poodavno izbrisano iz APR-a sam predsednik komisije za dodelu novčanih sredstava NVO im je pre neki dan uručio diplomu. Mlađano udruženje ”Ljubimac” je dobilo 150.000,00 dinara i za projekat Revija dečijih ljubimaca 2021. Za štampanje medalja i diploma 107.000,00 dinara, za postavku ”eksponata” (da li su kućni ljubimci eksponati?) 34.000,00 dinara, osveženje 5.250,00 dinara i za kompletnu pripremu manifestacije 3.000,00 dinara. Uspešnih li ljudi!!!! Najinteresantnije je da je zastupnik ovog udruženja Prvoslav Mošić direktor Ergele Ljubičevo, a pravi zastupnik je Filip, odbornik u Gradskoj skupštini, poznati otimač tuđih njiva i zadužbine Ergele Ljubičevo.

Grad Požarevac je jedini grad u Srbiji koji je doneo odluku o držanju jednog ljubimca u stanu…i sad je ta odluka na proceni u Ustavnom sudu Srbije. Gradonačelnikova osveta i predsednika komisije za projekte se vidi u tome koliko su 2 eminentna udruženja za zaštitu životinja ”Artemida” i ”Požarevačke šapice” dobile za svoje projekte: po 80.000,00 dinara (20.000,00 dinara za veterinarske usluge, za štampanje kačketa i brošura najviše i za sadnice 20.000,00 dinara). Bruka i sramota.

I ovo još uvek nije kraj, što si vernija seoska Mesna zajednica po pitanju glasača, dobijaš veći novac na ime Kulturno umetničkih društava.

Primer je KUD ”Milenko Stojković” iz Kličevca koji je za putne troškove (prevoz autobusom u zemlji i inostranstvu u vreme korone) dobilo 347.750,00 dinara, a za nabavku delova i kompleta narodne nošnje ČAK 100.000,00 dinara.

Privatni KUD ”Božidar Dimitrijević Kozica” iz Drmna dao je sebi za pravo da snima film sa totalno nepoznatom producentskom kućom ”NM Video producion” doo Požarevac na temu ”Dokumentarni film 70 godina kulture u Drmnu” i rad KUD-a 250.000,00 dinara. Ovaj isti privatni KUD ”Božidar Dimitrijević Kozica” dobio je 450.000,00 dinara za projekat “Plan i program za 2020. godinu”. S obzirom da je poznati tata ovog KUD-a Regrut i tata je dobio preko udruženja ”Potomci ratnika 1912-1920” 150.000,00 dinara od Grada Požarevca i ni ovde nije kraj.

Neposlušni glasači KUD-a ”Resava” iz Prugova za svoj projekat Očuvanje narodne tradicije i običaja srpskog naroda dobilo je svega 200.000,00 dinara bez obzira što se projekat bavi očuvanjem srpske tradicije. KUD ”Mlava” iz Bratinca je dobilo za nabavku delova i kompleta narodne nošnje 99.500,00 dinara i zato što nisu verni glasači nema novca za putovanja.

I tako je komisija „uspela“ da ne podeli sav novac. Na računu je ostalo 272.344,00 dinara od ukupno odobrenih sredstva od 14.427.656,00 dinara za „veoma važne projekte“. Čast izuzecima, ali novac je uglavnom otišao na koordinatore, predavače, razne sumnjive troškove i dobrim delom kao priprema za predstojeće izbore. Kada se samo zagrebe ispod fasade konkursa doći će se do bračnih, porodičnih i poslovnih veza i godinama unazad postoji opravdano nezadovoljstvo da se novac ne deli na pravi način. U čemu je poenta postojanja raznih udruženja na dobrovoljnoj bazi, ako većina sredstava za projekte odlazi upravo za one koji su na čelu tih projekata. Požarevac je jedan od retkih gradova u Srbiji koji ima dovoljno sredstava da finansira u ovom obimu ovakve konkurse, ali je to, kao i većina stvari u Srbiji koja u osnovi ima zdravu ideju, na kraju pretvorena u klasični SNS biznis varijantu za njima bliske ljude.

Spisak udruženja sa odobrenim sredstvima je postavljen na sajtu Grada Požarevca, tako da ”ako koza laže, rog ne laže” kaže narodna poslovica.

(Tpknews.com/M. Joneker)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker