DR KON I CRNA PROGNOZA ZA LETO: Korona će da plane u narednim nedeljama i trajaće duže nego ranije

Pre nekog vremena je doktor Kon sam sebe opisao da je kao neka crna vrana koja nosi loše vesti. Izgleda da je ponovo u toj ulozi.

Screenshot

Ukoliko smo mislili da ćemo barem ovo leto biti mirni i da nećemo slušati Krizni štab već uživati, ispostavilo se da je jesen kasno da se “čeka” da korona bukne. Barem tako tvrdi epidemiolog Predrag Kon.

Delta soj je stigao u Srbiju, broj novozaraženih je trocifren, a dr Kon kaže da će talas rasta trajati narednih nedelja “i to ne nedelju, dve”.

– Učinili smo šta smo mogli da se povećaju brojke vakcinisanih, i postupno rastu. Započeli smo porast broja novozaraženih koji će se pretvoriti u talas, samo je pitanje kojom brzinom, iz nedelje u nedelju će se povećavati brojevi. Postepeno ćemo se navići na trocifrene brojeve koji će se već sledeće nedelje ‘odmaknuti’ od stotke. Čim pređemo trocifreno, očekuje se dalji rast – rekao je Kon u gostovanju na TV Prva.

Kako on naglašava, udela u tome ima i što se ne poštuju mere i što se narod opustio.

– Da se poštuju mere, moglo bi da bude daleko blaži porast koji ne nastaje naglo. Ako se ne poštuju, biće brži porast ali će nešto kraće trajati. Mi moramo da računamo da ćemo narednih nedelja, da neko ne misli jednu-dve, trajaće osam i više nedelja, imati ovakvu situaciju – kaže dr Kon.

U Beogradu je prošle nedelje bio 1,5 odsto pozitivnih, što epidemiolog smatra značajnim rastom, pogotovo kod virusa koji se sad promenio, pa se i lakše prenosi.

– Virus je postao prenosiviji, a mi nismo došli do kolektivnog imuniteta i zato se ovo dešava. Bilo bi dobro da u letnjem periodu prođemo sa što manjim porastom, jer se onda sve menja, biće mirnije početkom septembra. No, rano je za svega tri dana trocifrenih brojki govoriti unapred – rekao je on.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker