ZBOG LOŠE KADROVSKE POLITIKE: Izjava ministarke izazvala haos u požarevačkoj bolnici

Opšta bolnica Požarevac kadrovski je desetkovana, a izjava ministarke zdravlja Danice Grujičić da će specijalistički pregledi moći da se zakazuju tokom celog meseca dovela je do haosa, pa kod specijalista završavaju i oni pacijenti koji bi svoj problem mogli da reše kod lekara opšte prakse u Domu zdravlja, rekao je za N1 u Danu uživo internista hematolog dr Zoran Mirković, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta požarevačke bolnice.

Ministarka zdravlja je u decembru prošle godine rekla da je potrebno ukinuti zakazivanje pregleda preko Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema koje se obavlja od 1. do 5. u mesecu i da zakazivanje mora da bude dostupno uvek.

„Uprava bolnice kad god dobije instrukciju odozgo udara na lekare i izvršava slepo naređenja. Specijalisti su pod ogromnim pritiskom, represijom. Direktor preko svog čoveka, kojeg je zaposlio samo zbog toga, ubacuje na lične šifre lekara do 50 pacijenata dnevno. Lekari opšte prakse šalju kod specijalista na pregled pacijente koje ne bi slali i koje ne treba slati, koji treba da se reše u primarnoj zaštiti“, rekao je dr Mirković u Danu uživo.

On dodaje da lekari specijalisti zbog toga ne mogu da obavljaju svoje redovne bolničke aktivnosti i pod ogromnim su pritiskom.

Sagovornik N1 navodi svoj slučaj kao primer i objašnjava da kod njega kao hematologa od 10 pacijenata dnevno, sedmoro uopšte nisu morali da dođu jer je njihovo stanje takvo da ne da im nije bio potreban supspecijalista, već ni specijalista.

Dr Mirković napominje da je lekara specijalista u požarevačkoj bolnici sve manje, i da se dežura na svaki treći ili četvrti dan, što dovodi do toga da dežurstva prelaze 40 sati mesečno. „I sad to bolnica neć da plati lekarima“, ističe dr Mirković.

Kaže da je veliki raspon u godinama među lekarima. S jedne strane su mladi, koji tek treba da dođu, a s druge su lekari koji imaju preko 50 godina. Srednjeg godišta nema i za to krivi lošu kadrovsku politiku.

(Tpknews.com/N1)

PROČITAJ I

4 Komentari

  1. Lekari specijalistu su opterećeni samo u bolnici ali zato privatno rade kao singerice. Iz golubačke opštine narod mora da ide kod neurologa čak u Kučevo umesto u Požarevac, a neurologa ima u požarevačkoj bolnici. Za neke stvari je ipak ministarka u pravu. Nemaju svi para za privatne preglede i lečenje.

    1. slična priča je i u Kučevu, nas šalju kod specijalista u Petrovac i na tome sam veoma zahvalan, jer su im lekari i medicinsko osoblje stručni, vredni i nadasve ljubazni.

      sve to za razliku od brojnih nazovi lekarsko medicinskih spodoba u Požarevcu (DZ i OB) koji pre podne mrze sebe, a posle podne ceo svet…jer čak i kad mogu da pomognu, gledaju da u državnoj ustanovi ne rade već usmeravaju pacijenta na svoju privatnu praksu.

      naravno, čast izuzecima!

      najveći promašaj je dozvola koja je data lekarima da rade u više praksi, državnoj i privatnima…poštenije bi bilo da se osiguranicima dozvoli da sami izaberu gde će ostvariti zdravstvenu negu i da svoje pare potroše na lekara iz prakse po sopstvenom izboru.

      tako će jedino biti plaćeni po učinku, a kvalitet je ovde jedini presudan!

  2. E pa sindikalac tebi se ne radi izgleda ,a privatno svi radite direktor je zreo za Zabelu to nije sporno ,ali ako placamo osiguranje imamo pravo i na lecenje kod specijaliste mada znamo kakvi ste strucnjaci u Pzarevackoj bolnici.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker