IZVEŠTAJI DO ČETVRTKA: Počela kontrola opštih bolnica u Srbiji

Rad bolnica u Srbiji od juče ujutru je “na skeneru”: direktori kliničkih centara i državni sekretari rano ujutru, po nalogu ministra Zlatibora Lončara da se krene u kontrole opštih bolnica i vanbolničkih porodilišta, izašli su na teren.

Proveravaju sve: uslove u kojima se pacijenti leče, kako se vodi dokumentacija, koje su najčešće komplikacije, da li ima dovoljno kadrova i opreme… Povod za “veliko spremanje” u zdravstvu je tragična smrt osmogodišnjeg dečaka Radenka Nikodinovića iz Kozjaka kod Loznice, koji je preminuo od sepse šest dana posle preloma ruke.

Prof. dr Radisav Šćepanović, direktor KBC “Dr Dragiša Mišović”, u kontrolu je prvo otišao u Vršac. S njim je pet lekara iz “Mišovića”, kaže – najstručnijih.

– Zadužen sam za kontrolu i pomoć u radu zdravstvenih ustanova u pet gradova: Vršcu, Mladenovcu, Kladovu, Petrovcu i Požarevcu – kaže prof. Šćepanović. – Upravo smo završili vizitu na svim odeljenjima Opšte bolnice Vršac, porazgovarali sa lekarima, pogledali kako vode dokumentaciju. Zadovoljan sam onim što sa ovde video. Vidi se da je ova ustanova akreditovana i da se poštuju procedure i protokoli lečenja, ali ima problema sa opremom, nedostatkom kadra…

Asistent dr Predrag Sazdanović, v. d. direktora KC Kragujevac, izabrao je 20 lekara koji će od subote krenuti u kontrole bolnica u Kraljevu, Kruševcu, Užicu, Čačku, Paraćinu, Ćupriji i Jagodini. On najavljuje da će kontrole biti rigorozne i detaljne, a da će specijalisti iz Kragujevca ići i u vizite pacijentima koji se leče u ovim bolnicama.

Docent dr Radoje Simić, direktor Instituta za majku i dete “Dr Vukan Čupić”, u kontrolu kreće danas. Zadužen je za jednu ustanovu u Zapadnoj Srbiji, ali ne otkriva koju, “da bi ih iznenadio”.

U Nišu je pre polaska u kontrole rada bolnica juče ujutru održan sastanak. Doktor Meho Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, i profesor dr Zoran Radovanović, direktor KC Niš, razgovarali su sa direktorima bolnica i drugih zdravstvenih ustanova iz 10 gradova u ovom delu Srbije.

– Direktorima je naloženo da u toku dana organizuju stručne kolegijume da sve zaposlene upoznaju sa nalozima ministra Zlatibora Lončara – kaže profesor Radovanović. – Formirane su stručne komisije nastavnika Medicinskog fakulteta u Nišu i direktora klinika KC Niš sa zadatkom da u naredna tri dana odu u kontrole.

Profesor Radovanović kaže da će se bez najave kontrolisati kompletan rad bolnica: sastav dežurnih ekipa, medicinska dokumentacija, operativni program, najčešće komplikacije i upućivanje pacijenata u zdravstvene ustanove na tercijarnom nivou.

Docent Milika Ašanin, v. d. direktora Kliničkog centra Srbije, kontrolu je počeo u KBC “Dr Dragiša Mišović”, a nastavio u KBC Zvezdara. S njim su “u viziti” profesor dr Vladimir Đukić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, i asistent dr Vladimir Arsenijević, nacionalni koordinator za urgentnu medicinu.

– Mi smo zaduženi za kontrolu rada četiri beogradska kliničko-bolnička centra i zdravstvene ustanove u Novom Pazaru, Prijepolju, Tutinu, Sjenici i Raški – kaže dr Ašanin.- “Mišović” i “Zvezdaru” smo detaljno obišli, u petak ćemo u Zemun i u KBC Bežanijska kosa, a onda u Rašku oblast. Prvi utisci iz ova dva klinička centra su veoma dobri. U “Zvezdari” se odmah vide velike promene: odeljenja su uglavnom adaptirana, ima dosta nove opreme… Gledamo šta je optimalno, kako da se maksimalno iskoriste kapaciteti.

Docent Ašanin kaže da je on lično krajnje ozbiljno i odgovorno shvatio nalog ministra Lončara da se uradi sve što je potrebno da se unaprede uslovi lečenja u svim zdravstvenim ustanovama, naročito u unutrašnjosti.

– Ovo je dobar način da se u zdravstvu popravi sve što može – dodaje on. – Prvo ćemo da sagledamo situaciju na terenu, kakvi su uslovi za rad, gde se pacijenti leče, šta te ustanove imaju od dijagnostike, kakve su im terapijske mogućnosti, s kojim komplikacijama se najčešće suočavaju i koje pacijente obično “regrutuju” za Beograd. Kad vidimo gde su problemi, slaćemo naše specijaliste iz KCS da te službe u unutrašnjosti ojačamo. Utisak je da mnogi pacijenti koji su dosad upućivani za Beograd, mogu da se leče u svojim mestima, i mi ćemo tim ustanovama pomoći da se organizuju da sami mogu da zbrinu što više obolelih.

IZVEŠTAJI DO ČETVRTKA

Prve izveštaje sa terena ministar Zlatibor Lončar očekuje najkasnije do 20. oktobra. Uz ocenu onoga što su videli na terenu “supervizori” treba da predlože i konkretne mere za poboljšanje kvaliteta lečenja u zdravstvenim ustanovama koje, gde god je to potrebno mogu da uključuju i kadrovske promene. Nalog ministra Lončara, međutim, ne završava se samo nekom vrstom inspekcije. Obaveza direktora kliničkih centara i dveju dečjih bolnica je da organizuju ekipe specijalista koje će gde god je to potrebno ići u unutrašnjost po dva-tri dana nedeljno, da pomognu da se unapredi rad tih ustanova. Izveštaje će o svemu što je preduzeto morati da podnose jednom nedeljno.

TPKNEWS/Novosti

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker