NIKO PROTIV NITI UZDRŽAN: Naprednjaci iz Braničevskog okruga jednoglasno da Vučić ostane predsednik SNS

U svim opštinama Braničevskog okruga održani su stranački odbori, a kod mnogih je jedina tačka dnevnog reda bila ponovni predlog da Aleksandar Vučić ostane predsednik stranke.

Foto: M.V.

Vučić od 2017. godine, spajajući 2 predsedničke funkcije – stranke i Srbije, izlazi iz okvira Ustava Srbije, a ukoliko ga članstvo na sednici 27. novembra podrži svojim glasovima, on će i ubuduće nastaviti to da radi. Makar do predsedničkih izbora u aprilu naredne godine.

Najveći odbor u Braničevskom okrugu – Gradski odbor SNS u Požarevcu svoju sednicu je imao juče, a odluka je bila, kako je navedeno u saopštenju, da se Vučić ponovo kandiduje za predsednika stranke.

– Gradski odbor, pruža jasnu i nedvosmislenu podršku predsedniku Vučiću da nastavi borbu za jaku i stabilnu Srbiju, politiku mira, stabilnosti, politici koja razvija i gradi Srbiju, čuva teritorijalni integritet, politici koju prepoznaje i podržava i većina građana Srbije – , navodi se u saopštenju.

Slično je bilo i u Petrovcu na Mlavi, gde su zajedničku sednicu imali Opštinski i Mesni odbor SNS. Odluka je, naravno, bila jednoglasna, a kako pojašnjavaju Petrovčani sve su ovo pripreme za svečanu sednicu koja će biti 27. novembra.

– Opštinski odbor Srpske napredne stranke Petrovac na Mlavi je jednoglasno predložio Aleksandra Vučića za predsednika Srpske napredne stranke, za narednu sednicu Skupštine stranke koja je zakazana za 27. novembar 2021. godine. Svi Mesni odbori na teritoriji opštine Petrovac na Mlavi pružili su jedinstvenu i bezrezervnu podršku predsedniku Vučiću da nastavi borbu za jaku i stabilnu Srbiju – pišu Petrovčani.

Sednica je, inače trebalo da se održi 13. novembra, pa je u svim opštinama Braničevskog okruga nekoliko dana pre toga već bilo krenulo prikupljanje “dobrovoljaca” po javom sektoru za put u Beograd. Na kraju, zbog epidemiološke situacije skup je odložen za 2 nedelje.

JEDNOGLASNO I U SVIM OSTALIM OPŠTINAMA

Članovi GO SNS i ostalih opština u Braničevskog okruga ne daju samo jednoglasnu, nego i bezrezervnu podršku svom lideru. Na sednici jednoglasno su svi doneli odluku, kako kažu, o donošenju kandidata za predsednika Srpske napredne stranke na sednici Skupštine stranke koja će se održati 27. novembra. To će biti – Aleksandar Vučić.

VUČIĆ VEĆ SKORO PET GODINA VAN USTAVA SRBIJE

Koja su prava i obaveze predsednika Republike Srbije jasno je definisano Ustavom Srbije i Zakonom o predsedniku. Vučić već godinama često izlazi iz ustavnih okvira mešajući se često u posao Vlade i učestvujući u skoro svako bitno i manje bitno pitanje razvoja države.

Zato je prisutan i na otvaranju fabrika, asfaltiranju puteva, ali i u avionu sa fudbalerima Srbije, a u emisijama na režimskim televizijama najčešće govori o planovima i rezultatima o kojima bi trebalo da pričaju ministri i analitičari. Sa govornica se često razračunava sa političkim neistomišljenicima, opozicionarima i medijima, dok je nejasno da li nastupa kao predsednik naprednjaka ili države.

Ono što je najveći problem u koleraciji sa Ustavom je u Članu 115. ovog najvišeg akta koji glasi: “Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost”.

Vučić je ujedno i predsednik stranke, a iako je i sam svestan da je to u suprotnosti sa Ustavom, najavljivao je više puta da će “neko drugi preuzeti SNS”. Poslednji put je to rekao u julu prošle godine.

– Važno je nekoliko stvari da kažem kao predsednik svih građana. Jer ja kao što sam i obećao… Uskoro će i organi stranke, biću samo predsednik građana, svih građana Srbije – rekao je Vučić na Pinku, a prenosi Istinomer.

Međutim, ni posle godinu i po dana nije se povukao iz SNS-a. Dok se bliži kraju predsedničkog mandata u Republici, njegove partijske kolege ga jednoglasno kandiduju za lidera stranke.

Ukoliko se to 27. novembra i potvrdi, Vučić će nastaviti da obavlja dve funkcije suprotno Ustavu Srbije. Tako će biti sigurno do aprila za kada su najavljeni i predsednički izbori.

Podsetimo, njegov partijski kolega Tomislav Nikolić je 2012. godine, ubrzo nakon štoje postao predsednik Srbije, napustio SNS i odrekao se predsedničke funkcije u stranci.

Poštovanju ove ustavne odredbe opirao se Boris Tadić i to čak 2 mandata, pa je paralelno bio predsednik Srbije i DS-a, dok je Slobodan Milošević našao solomonsko rešenje, pa je u jednom periodu “zamrzao” funkciju u SPS-u.

(Tpknews.com)

PROČITAJ I

4 Komentari

  1. Ako neko misli da je ovo normalna pojava onda oni nisu normalni? Ovo nije demokratija, ovo je čisto jednoumlje, aristokratija, diktatura itd. Nek vam je sa srećom, idemo dalje.

  2. Naravno da će izglasati svoje božanstvo, jer ih ima u šaci. Ili on ili njima višegodišnju robija. Nije džabe prikupio sve podatke njihovih pljački i drugih kriminalnih radnji.

  3. Diktator Aleksandar Vučić koji je uzurpirao celu Srbiju. Najgori predsednik u istoriji Srbije. Čovek sa 1000 lica i običan manipulator sa veoma oskudnim znanjem. Na momente čak i veoma prost

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker