PAVLOVIĆ PORUČIO: “Istrpeću sve udare i političke napade, i izgradiću regionalnu deponiju u Kličevcu”

Požar koji je u 2. jula uveče izbio na gradskoj deponiji “Jeremijino polje” u Požarevcu, samo je jedan od razloga za aktuelizaciju priče o neophodnosti gradnje savremenog, regionalnog smetlišta koje je “u igri” još od 2005.

Foto: Screenshot

Da bi se takva ideja konačno realizovala, Gradska uprava je raspisala javnu nabavku za izradu projektno-tehničke dokumentacije, čija procenjena vrednost iznosi oko 24,3 miliona dinara, a reč je o prostoru površine 380.000 kvadrata, koji se nalazi u ataru sela Kličevac.

Međutim, meštani Kličevca i Kurjača i svih okolnih sela nisu baš nešto sa optimizmom prihvatili ovu vest.

U Kličevcu je u nedelju održan zbor građana. Na skupu kome su prisustvovali i meštani iz Kurjača, Bubušinca, Bradarca, Drmna i Majilovca, dogovoreno je da se pokrene potpisivanje peticije u svim mesnim zajednicama, što bi bio prvi korak u sprečavanju izgradnje najavljene regionalne deponije.

Organizator zbora Novica Arsić kaže da im nije jasno zašto se regionalna deponija planira na plodnom zemljištu, u blizini izvorišta sa koga se Kličevac snabdeva vodom za piće.

– Nama koji živimo pored kopova, pepelišta i dimnjaka ne treba još i regionalna deponija na kojoj će se iz opština Braničevskog okruga dovoziti otpad. Grad ne treba da troši sredstva na projekte i razne studije jer mi nećemo dozvoliti da se ovde regionalna deponija izgradi – , rekao je Arsić.

U ponedeljak ujutru na konferenciji za medije koja je održana povodom požara na požarevačkoj deponiji, na negodovanje i protivljenje građana u vezi izabrane lokacije regionalnog smetlišta gradonačelnik Požarevca, Saša Pavlović nagalasio je da je lokacija pažljivo birana, da je udaljena od sela u propisanom rastojanju i da ne postoji bilo kakav rizik da će izazvati zagađenje.

– Lokacija te deponije je sa druge strane brda. Kličevac se čak i ne vidi sa te lokacije koja je udaljena 3 kilometra od Kličevca, a prve kuće u Kurjaču su na kilometar i po. Rađena su istraživanja. Nema podzemnih voda. Parcela je površine oko 35 hektara, a dobićemo je na poklon od Republike Srbije i ona je vlasništvo Ministarstva poljoprivrede – , rekao je Pavlović.

On je naglasio da nova deponija ni na koji način neće funkcionisati kao postojeća u Požarevcu.

– Imaće jasne uslove kako se održava i funkcioniše i ovih akcidenata na njoj neće biti nikada, niti sme da bude. To će biti deponija sa pristupnim putevima, koja nikog ne ugrožava, sa hidrantskom mrežom, a imaće i svoju upravu – , naveo je gradonačelnik.

Gradonačelnik je i napomenuo da je lokacija označena i u prostornom planu i da je čitav postupak izbora pažljivo i sistemski urađen, a onda je obećao da će istrpeti sve udare i političke napade, i da će rešiti višedecenijski problem deponovanja smeća, nakon čega će ući u istoriju Požarevca.

PRIVREMENE DOZVOLE

Već godinama, za odlaganje otpada u Požarevcu se koristi gradska deponija “Jeremijino polje”, kojoj je do sada više puta izdavana privremena dozvola za nastavak rada. To je jedina deponija koja je u funkciji, jer su “Gradske utrine” pre više godina zatvorene…

PLAN “NA NEODREĐENO”

Lokalni plan upravljanja otpadom iz 2010. je predviđao da izgradnja nove, savremene deponije u Požarevcu bude završena najkasnije do 2016. Međutim, iz najrazličitijih razloga, do toga nije došlo, pa je sve odloženo “na neodređeno”…

(Tpknews.com/N.P.)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker