IGLAMA I HEKLICOM OSVAJAJU EVROPU: Od Homolja do Austrije i Švajcarske (FOTO)

Drevni običaji, mistična verovanja, burna istorija, netaknuta priroda – kada se pomenu Homolje i Žagubica, prva asocijacija obično su planine, šume, hajdučija, nepregledna stada, živopisne nošnje, pravo mesto za planinarenje i odmor… Ipak, iz godine u godinu, istok Srbije broji sve manje stanovnika. Jer – gde naći posao?

U zagrljaju planinskih masiva, na putu ka Crnom vrhu, smestio se Krepoljin. Ovo mesto, koje je sredinom 60. godina prošlog veka bilo i opštinska varoš, danas ima manje od 2.000 stanovnika. Čitav kraj oslanja se na rudnik u obližnjem Jasenovcu. No, posla za žene gotovo da nema. Zbog toga je zlata vredna vest da su Krepoljinke pre nekoliko meseci, poput žena sa Zlatibora, počele da zarađuju iglom i heklicom.

Milica Bainović, mlada dizajnerka, posle života u Salcburgu i Milanu, odlučila je da se vrati u Srbiju i spoji tradiciju i modu. U rodnom selu, odsnovala je Udruženje pletilja Vunena, okupivši nezaposlene žene i penzionerke. Miličine maštovite zamisli, njihovi vredni prsti pretvaraju u neobične modele, koje sa ponosom nose dame u Austriji i Švajcarskoj. Za malo mesto, poput Krepoljina, velika stvar!

Milica je podelila neke od slika iz radionice Vunena, fotografije omiljenih modela, a otkrila je i da planira učešće na sajmovima, da se nada širenju posla, kao i da sanjari o sopstvenom farbanju prediva…

Na početku razgovora, Milica je kazala da je zamisao o povratku u Srbiju doša0 postepeno.

– Imala sam ideju da pletem džempere, zapravo da osmišljavam isključivo pletene i heklane kreacije. Pre tri godine počela sam time da se bavim i kroz rad sam upoznala nekoliko pletilja, sa kojima sam plela. Vremenom sam shvatila da taj naš rad treba ozvaničiti. Odlučila sam da nastavimo da pletemo moje kreacije u okviru zvaničnog udruženja – kaže Milica Bainović.

Vunena je osnovana u aprilu 2016, a zasad ima 14 članica, većinom žena koje su ostale bez posla, penzionerki i mladih nezaposlenih majki.

– Svaka žena ima mogućnost da posao organizuje prema svojim obavezama, jer sve one uglavnom rade kod kuće i pletu kada završe ostale poslove. Rad u Udruženju je dodatni prihod u domaćinstvu, koji je svima dobrodošao. Mnoge pletilje poznavala sam od ranije, a neke sam i vremenom upoznala. Interesovanje je veliko i Vunena stalno povećava broj članova – kaže Milica Bainović.

Čudno ili ne, tek Vunena svoju vunu ne pribavlja od homoljskih stada, već iz Evropske unije.

– Volela bih da smo u mogućnosti da bukvalno sve kupujemo od lokalnih proizvođača, međutim, materijali sa kojima radimo nisu dostupni u Srbiji, tako da uglavnom sve uvozimo. Materijal dobavljamo iz Evropske unije, a stiže nam putem kurirske službe – pojašnjava Milica.

Vunena uskoro i na sajmovima

Milici su najdraži cvetni motivi u raznim oblicima, tako da ima više modela sa ovom tematikom. Ideje traži u prirodi, pa će tako, otkriva nam, sledeća kolekcija biti inspirisana sportskim ribolovom i – pastrmkama.

Ponuda modela, kaže naša sagovornica, zavisi od sezone, ali ima i komada koji su uvek aktuelni.

– Među klasicima je jedan model kape, koji sam dizajnirala još tokom studija i on se i dalje pojavljuje u raznim kolekcijama. Osim toga, najčešće pletemo džempere, kardigane i prsluke. Sve ostalo zavisi od sezone i same teme kolekcije – objašnjava Milica.

Dužina pletenja zavisi od toga koliko su modeli komplikovani, a mesečno pletilje Vunene izrade do 50 komada odeće. Cene džempera su između 100 i 200 EUR – u zavisnosti od kvaliteta prediva i vremena potrebnog za izradu. Kreacije prodaju uglavnom preko interneta, ali i u nekoliko butika. Kupci su najčešće iz Austrije, Švajcarske i Srbije, ali i iz drugih zemalja Evrope, iz Amerike…

Milica otkriva i ambiciozne planove, kako bi prodaja još bolje išla. Namera joj je da svoju unikatnu pletenu i heklanu odeću predstavi i na sajmovima.

– Do kupaca smo dosad uglavnom dolazili preko društvenih mrža ili poznanstva. Sada planiramo da učestvujemo i izlažemo na sajmovima, kako bismo proširili naš krug klijenta. Radimo i na sopstvenom online shopu i sajtu, kako bismo olakšali kupovinu i proširili krug klijenata iz inostranstva – kaže Milica.

Vunena sve više sarađuje i sa inostranim blogerima, koji reklamiraju njihove proizvode, jer su stranci glavna ciljna grupa.

– Naše tržište je pre svega u inostranstvu, pa smo ekspanziju i planirali van granica Srbije. Očekujem da se Udruženje proširi i da uskoro imamo još članica, a možda nam se ukaže interesantna prilika za saradnju i sa lokalnim dobavljačima. Takođe, planiramo i proširenje asortimana ali i načina izrade modela. Osim toga, maštam o tome da uskoro možemo da same farbamo predivo – dodaje Milica Bainović.

To bi im, kako kaže, otvorilo još više mogućnosti i dalo šansu za jedinstvenost u dizajnu. Pletiljama Vunene, opština Žagubica obezbedila je kancelariju u krepoljinskom Centru za kulturu, pruživši tako podršku umetnici koja se vratila u svoj kraj i oživela tradicionalan način izrade odeće.

TPKNEWS/eKapija/S.Š.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker