ZAPLAKALO NEBO: Kiša oterala gledaoce i učesnike Etno festivala u Sestroljinu

Drugog dana Uskrsa, po tradiciji, u porti manastira Sestroljin, organizovan je XV Uskršnji etno festival.

Foto: Promo

Održavanjem ove manifestacije, čuva se tradicija i običaji ovog kraja i istovremeno se prezentuje grad Požarevac i njegove turističke vrednosti.

Festival je otvorio Saša Pavlović, zamenik gradonačelnika Požarevca: ”Danas, 15 godina nakon prvog Uskršnjeg etno festivala u Poljani, drago mi je što više nije potreban poseban poziv ljudima da se dan nakon velikog praznika sastanemo ovde u Sestroljinu. Kao što se dragi gosti i prijatelji ne pozivaju na krsnu slavu, tako se i dolazak na ovaj festival podrazumeva i svakako postaje sastavni deo proslave Uskrsa u ovom kraju. Ono što mi je kao predstavniku lokalne samouprave još draže je to što ovaj festival okuplja goste i iz ostalih krajeva naše lepe Srbije, ali i one koji žive preko njenih granica. Upravo to je najveća vrednost ovih naših okupljanja, da stičemo nove prijatelje, ukazujemo im gostoprimstvo i zajedno se radujemo simbolima i porukama najvećeg hrišćanskog praznika. Kada govorim o porukama koje nam šalje praznik posvećen Isusovom vaskrsenju, mislim da ih ove godine moramo čuti bolje nego ikada. Živeći u Srbiji od svog rođenja, pamtim da nije bilo lakih godina, ali vreme koje je pred nama, čini mi se, zahteva veću sabornost svih nas nego ikada. Iskušenja i izazovi su veliki, ali ni upola toliki kolika je snaga Srbije kada se Srbi slože. Zato svima u našoj Srbiji želim da nakon vaskršnjih praznika još više vaskrsne i naša ljubav i sloga jednih prema drugima, jer da su ljubav i sloga najveća sila na ovoj planeti, uči nas naša hrišćanska vera. Dragim prijateljima i braći iz Republike Srpske koji su danas sa nama upućujem poseban pozdrav i dobrodošlicu, a siguran sam da govorim u ime svih kada kažem da su naše misli danas i sa našim narodom na Kosovu i Metohiji.”

Nakon otvaranja usledila je etno-izložba, takmičenje za najlepši štand, najlepše uskršnje jaje, najoriginalnije jelo, kao i u kucanju uskršnjih jaja. I sve je išlo glatko do momenta kada je trebao da počne onaj najlepši deo programa, kulturno-umetnički, kada je prisutne gledaoce i učesnike festivala “oterala” kiša iz porte manastira.

Foto: Promo

Posle tehničkih proba ansambala, i tonske probe ozvučenja, za koju su bili zaduženi tehničari Centra za kulturu Požarevac, počeo je program, koji je otvorio otac Radoslav Vukosavljević, starešina manastira Sestroljin.

Ali, ipak se nije dalo organizatorima da na prigodan način predstave svoje goste iz Beograda, KUD “Gradimir”, kao i KUD “Mladost” sa Pala, Republika Srpska. Gosti su bili još i KUD “Miodrag Miljković Midga” iz Ćirikovca, KUD “Vuk Karadžić” Osipaonica, kao i Petrovački ansambl.

Predsednik domaćeg ansambla, KUD-a “Mladost” iz Poljane, Ivica Ivić, rekao je za da su izuzetno ponosni što su im se, na poziv da im budu gosti, odazvali svi ansambli, kao i to da su, kao i prethodnih godina, velike prijatelje i veliku podršku našli u crkvenom odboru sela, kao i u Turističkoj organizaciji Grada Požarevca.

“Ono što nam jedino ostaje kao rešenje, jeste da ponovo stupimo u kontakt sa gostujućim ansamblima, i probamo da ponovo nađemo zajednički slobodan termin, kako bi nam ponovo došli u goste i predstavili svoj kulturno-umetnički program” – rekao je Ivić.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker