VELIKO GRADIŠTE: Osnivanje međunarodnog medija centra za turističku saradnju (FOTO/VIDEO)

U petak, 02. decembra, u Velikom Gradištu, održanom završnom konferencijom, uspešno je okončan projekat „Edukacija zaposlenih u turističkoj privredi i formiranje međunarodnog medija centra za turističku saradnju“ koji je sprovelo „Ekološko društvo Pinkum VG“ Veliko Gradište, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije i opštine Veliko Gradište.

Nakon više od pola godine rada na implementaciji projekta, u prisustvu predstavnika lokalnih institucija iz javnog i privatnog sektora, novinara RTS-a i lokalne sredine, organizatori su prezentovali značaj udruživanja uz kreiranje zajedničkog turističkog proizvoda i Medija centra.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta koji je za cilj imao edukaciju zaposlenih u različitim sferama turističke ponude, bolje, efikasnije i celishodnije oglašavanje i promociju turističkih vrednosti ovog i drugih prostora u Republici Srbiji i Regionu što bi dovelo do bolje i brže obaveštenosti potencijalnih turista i njihove masovnije posećenosti ove i drugih destinacija kao i iniciranja formiranja Medija centra za turističku saradnju i promociju turističke ponude na Dunavu.

dsc_6283

“Ideja i koncept projekta je da se sve dešava u Velikom Gradištu jer je opšta procena da je ono strateški zanimljivo i turistički atraktivno. Opština je iskazala poverenje, podržala projekat i otvorila prostor za dalje delovanje.“, najavila je na početku konferencije Svetlana Zrilić, saradnik na projektu i autor i urednik popularnog turističkog serijala „Knjiga utisaka“, koja  je sa Draganom Stojanovićem, dugogodišnjim novinarom javnog servisa prezentovala učinak ovog projekta.

Ove reči potvrdio je i predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić, rekavši da je Gradište privilegovano položajem na Dunavu, Peku i Srebrnom jezeru te da ima sve preduslove za razvoj turizma što je i opredelilo strateški pravac kojim će opština ići. Zahvalivši na pomoći Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, ministru Ljajiću i premijeru Vučiću koji su dolaskom u Gradište uočili potencijal za dalji razvoj, on je naveo da je Srebrno jezero postalo turistička fabrika gde živi i radi preko 400 ljudi, od ugostitelja do poljoprivrednih proizvođača, a godišnje ga poseti 600-700 hiljada gostiju sa preko 120 hiljada ostvarenih noćenja. “

dsc_6285

“Poslednjih godina ovde su nikli novi objekti koji su preporodili razvoj turizma, a do 1. maja biće izgrađene trim-staza i sportska hala.“, najavio je predsednik opštine. “Svesni smo da sami možemo malo da uradimo u turizmu, ali sa susednim opštinama možemo mnogo. Jezero je baza odakle se mogu obići Viminacijum, Ljubičevo, Ramska i Golubačka tvrđava, Lepenski vir… Izuzetna saradnja je ostvarena sa Evropskom unijom, odnosno rumunskim partnerima iz pet opština, sa kojima Gradište ima veoma uspešnu saradnju kao i veliki broj realizovanih međunarodnih projekata preko kojih je do sada uloženo oko 10 miliona evra. Trenutno se radi na obnovi brodske veze između Nove Moldave i Velikog Gradišta koja je od velikog značaja za turizam i privredu.“, dodao je Milić.

“Uporedo sa realizacijom ovog projekta  javila se ideja da se, sa opštinama iz regiona, osnuje zajednička turistička organizacija koja bi zastupala interese svih partnera i obezbedila zajednički nastup na turističkom tržištu.“, glasila je poruka predsednika opštine sa ovog skupa.

????????????????????????????????????

Izrazivši zadovoljstvo projektom, na prezentaciji o Dunavu, evropskom zakonodavstvu u oblasti turizma i pristupnost fondovima, šef Odseka za turizam Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Jasna Simović, istakla je da okruženje ima dobar potencijal za prekograničnu saradnju i brendiranje Dunava kao proizvoda. Ona je iznela najnovije informacije iz oblasti turizma, osvrnuvši se na Nacionalnu strategiju za period 2016-2025. te važnost izrade strategijskih master planova i programa razvoja u cilju stvaranja povoljne investicione klime.

“Potrebno je prevazići različite interese i prepreke, omogućiti podršku malim i srednjim preduzećima, uključiti lokalnu populaciju, edukovati turističke radnike…“, naglasila je Jasna Simović, dodavši da je Rumunija značajno emitivno tržište za Srbiju, a turizam prioritetan sektor ekonomija obeju država sa Dunavom kao zajedničkim potencijalom.

dsc_6293

Ispred Županije Karaš-Severin, učesnicima konferencije se obratio direktor Lučke kapetanije u Požeženu, Mihai Almajan, osvrnuvši se na brodsku vezu između susednih opština čije se otvaranje uskoro očekuje. “Evidentno je da ima interesovanja za otvaranje linije i turizam, kao i u Golupcu gde je projekat u toku“, naveo je on podsetivši na blizinu i značaj najstarijeg srpskog manastira Bazjaš.

Odličnu saradnju i predavače pohvalila je i direktorka Turističke organizacije Veliko Gradište, Dajana Stojanović, sa konstatacijom da sve turističke organizacije imaju slične probleme i da je ovo prilika da ih rešavaju. “Zajedničkim nastupom, kao Istočna Srbija, na sajmu u Kragujevcu osvojili smo prvo mesto za najbolju prezentaciju“, dodala je direktorka, potvrdivši značaj povezivanja i zajedničke ponude.

dsc_6301

Predsednica nosioca projekta Ekološkog društva “Pinkum VG“, Ljubimka Blažević, predstavila je Protokol o namerama kojim se određuju se zajedničke aktivnosti koje imaju za cilj osnivanje međunarodnog medija centra za turističku saradnju i promociju na Dunavu, a kojim su u inicijativnoj fazi uključene opštine Veliko Gradište, Golubac, Majdanpek, Kladovo i Negotin, čijim turističkim predstavicima je ovom prilikom uručen primerak. Kao proizvod ove radionice nastao je Almanah koji će biti uručen učesnicima i Turističkoj organizaciji opštine Veliko Gradište za predstojeći sajam turizma u Beogradu.

Drugog dana konferencije, za učesnike organizovana je kratka turistička tura. Tom prilikom obišli su selo Kusiće i ribnjak Miodraga Stanojevića Firge zatim Golubačku tvrđavu i obližnji manastir Tumane.

U ribnjaku su gosti probali domaću rakiju i razgovarali sa domaćinom o uvezivanju privrede i turizma na primeru malih firmi, dok je na Golubačkoj tvrđavi, u vizitorskom centru, upriličena prezentacija celog kompleksa i upoznavanje sa dosadašnjim aktivnostima na renoviranju tvrđave i arheološkim radovima. Posetioci su obišli i novootkriveno tursko kupatilo kao i zidove palate iz rimskog perioda, a potom i samu tvrđavu.

Tura je završena u manastiru Tumane gde su monasi gostima predstavili manastir, njegovu dugu istoriju kao i veliko zalaganje da svetinju obnove i nadograde ponudu koja može postati i deo zajedničke turističke ponude. Obilazak je okončan prikladnim manastirskim ručkom u gostoprimnici renovirane vodenice pored manastira.

TPKNEWS/SOVG

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker