SLADAK JE I DOBAR DEČKO: Evo kakvo je stanje bebe koja je pronađena u pletenoj korpi na putu u Crljenac

Potresna vest o novorođenčetu ostavljenom usred zime na ulici u naselju Crljenac kod Malog Crnića odjeknula je u domaćim medijima, a kako je potvrđeno iz zdravstvene ustanove u kojoj je mališan zbrinut, njegovo zdravstveno stanje zasad je u najboljem redu.

Foto: Ilustracija

Beba muškog pola pronađena u petak, 25. januara, u selu Crljenac u opštini Malo Crniće, u dobrom je opštem stanju i smeštena je u Opštoj bolnici u Požarevcu. Iz ove ustanove potvrđeno je da je novorođenče spaseno u prvom danu života.

U selu Crljenac kod Malog Crnića, meštani su našli napuštenu bebu koja je ostavljena u pletenoj korpi. Odmah je obaveštena policija, koja je pozvala Centar za socijalni rad i beba je ubrzo zbrinuta.

– Po pozivu policije, mi smo preuzeli bebu i smestili je na Odeljenje pedijatrije požarevačke Opšte bolnice. Reč je o dečaku, koji je dobrog zdravstvenog stanja i on je sada na sigurnom – kazala je Dijana Mirković, direktorka Centra za socijalni rad u Malom Crniću.

Ona objašnjava da je sada dalje postupanje na nadležnim organima, a Centar će raditi na prijavljivanju bebe, upisu u knjigu rođenih i davanju imena.

– Odmah na prijemu je ustanovljeno da je beba u dobrom zdravstvenom stanju, a pregledom pupčanika utvrđeno je da se dečačić rodio istog dana kad je i nađen – kaže Danko Nikolić, direktor Opšte bolnice u Požarevcu. – On će do daljeg ostati kod nas, na odeljenju pedijatrije, sa ostalim bebama.

– Na osnovu pregleda ustanovljeno je da je dete u dobrom opštem stanju, kao i da je u pitanju novorođenče u prvom danu života. Dečak je težak tri kilograma i 450 grama, uredne vitalne funkcije i na praćenju je – kaže dr Danica Nedeljković, načelnica Dečjeg odeljenja Opšte bolnice u Požarevcu.

Kako priča Nedeljkovićeva, inače majka troje dece, beba je odmah postala miljenik zaposlenih u bolnici.

– Sladak je dečko i dobar. Njegovo stanje se prati jer je u najosetljivijem delu života. Zaista je strašno što je ostavljen na snegu i hladnoći, ali najvažnije je da je dobro – zaključuje lekarka.

Kako saznajemo, u toku je potraga za roditeljima i, ukoliko budu pronađeni, stručnjaci će najpre obaviti njihovu procenu, a u zavisnosti od toga, videće se da li će im dete biti vraćeno ili ne, odnosno da li će protiv njih biti pokrenut određeni postupak.

Meštani Crljenca kažu da se ovako nešto nikad nije desilo u njihovom selu i da su svi iznenađeni takvim otkrićem.

– Beba je nađena na kraju sela, u korpi, pokrivena nekim malim jorganom. Koliko mi znamo, nijedna žena u našem selu nije bila pred porođajem, pa pretpostavljamo da je ona autom ovde dovezena iz ko zna kog mesta i ostavljena – kažu meštani.

KRIVIČNO DELO

U slučaju napuštanja deteta, roditelji se mogu kazniti zbog krivičnog dela kršenje porodičnih obaveza. Predviđena zakonska kazna iznosi od tri meseca do tri godine zatvora.

(TPKNEWS/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker