POKRENUT LEDOLOMAC: Led okovao Dunav kod Golupca (VIDEO)

Dunav kod Golupca skoro je u potpunosti zaleđen, posebno u priobalnom delu. Na ovoj važnoj vodenoj komunikaciji nema vidljivog saobraćaja.

U delu do tvrđave u Golupcu 90 odsto Dunava je pod ledom, manje leda ima nizvodno, ali problem bi mogao da nastane sa formiranjem ledenih čepova koji bi podigli nivo reke, kažu u opštini Golubac. U proteklih  nekoliko dana po svedočenju građana, noću se temperatura spuštala i do minus 20 stepeni. Kako kažu, zaleđivanje Dunava u većoj meri, kakvo je ovih dana, dešava se u proseku jednom u deset ili petnaest godina.

Ledolomac “Greben” pokrenut je juče sa predpristaništa prevodnice Hidroelekrane “Đerdap 1” kod Kladova ka Golubcu kako bi se oslobodio plovni tok Dunava ka akumulaciji. Kako navode nadležni, u naredna dan, dva prema najavljenoj prognozi, očekuje se formiranje  dodatnih površina pod ledom i povećanje debljine leda, a u nastavku usled povoljnijih stabilnih vremenskih uslova neće doći do bitnije promene režima leda.

Od početka ledenih dana u Golubačkoj opštini nije bilo većih problema u saobraćaju i snabdevanju energijom i životnim namirnicama. Olakšavajuća okolnost je da na ovom području ima manje snega nego u ostalim delovima Srbije.

Prve veće snežne padavine u opštini Golubac nisu iznenadile Zimsku službu Javnog komunalnog preduzeća koja je uspešno reagovala na svim lokalnim putevima i saobraćaj se odvija bez prekida ači usporeno. Komunalci su za ovu zimu obezbedili potrebne količine agregata i soli za održavanje oko 100 kilometara loklanih saobraćajnica na području ove podunavske opštine.

Nove snežne padavine čija je debljina u nekim naseljima i oko 30 sm, nisu ozbiljnije ugrozile drumski saobraćaj koji se na području golubačke opštine odvija usporeno ali bez zastoja. U Javnom komunalnom preduzeću Opštine Golubac kažu da se saobraćaj na magistralnim i lokalnim saobraćajnicama odvija usporeno,ali bez nekih većih problema.

Sneg i led kao i temperature od 8 do 15 ispod nule tokom noći i danas doneli su mnogo posla putarima a i probleme vozačima.

Putari savetuju vozače da bez zimske opreme i lanaca ne kreću na put prema ovim naseljima,a ukoliko se ipak odluče na putovanje,treba da voze oprezno i vožnju prilagode uslovima na kolovozu. Na putevima prvog i drugog prioriteta, u nižim predelima saobraćaj se obavlja po mestimično klizavom kolovozu pokrivenom sa snegom i ledom. Vozačima se savetuje krajnje oprezna i sporija vožnja prilagodjena uslovima na putu, uz održavanje većeg odstojanja izmedju vozila.

TPKNEWS/Sat Tv

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker