ELEKTORI ODLUČILI: Tramp je zvanično 45. predsednik SAD

Republikanski kandidat za predsednika SAD Donald Tramp dobio je danas podršku najmanje 270 elektora, čime je potvrđena njegova pobeda na predsedničkim izborima početkom novembra.

Pristalice kandidatkinje Demokratske partije Hilari Klinton nadale su se da bi elektori, posrednici za koje se zapravo glasa na dan predsedničkih izbora, mogli da iznevere glasače po saveznim državama i ne glasaju za Trampa, ali se desilo obrnuto – neki elektori koji bi trebalo da daju glas za Klinton, glasali su drugačije.

Za pobedu na predsedničkim izborima potrebna je podrška 270 od 538 elektora. Prema rezultatima novembarskih izbora, Tramp ima 306 elektora.

Tramp je obezbedio više od 270 elektora pošto je glasanje na elektorskoj skupštini obavljeno u više saveznih država. S glasovima u Teksasu, republikanski kandidat je premašio granicu od 270 eletra, a do kraja dana bi trebalo da bude završeno glasanje i u ostalim saveznim državama.

U više saveznih država organizovani su protesti kako bi bio izvršen pritisak da se ne glasa za Trampa, s argumentima da je Klinton dobila preko 2,5 miliona glasova više od Trampa na nacionalnom nivou i da su obaveštajne službe zaključile da je Rusija hakerskim napadima potpomogla Trampovu pobedu.

Prvo odstupanje zabeleženo je u saveznoj državi Mejn, gde je jedan od troje elektora, koji bi trebalo da glasaju za Klinton, glasao za Bernija Sandersa, kandidat za nominaciju demokrata kojeg je Klinton porazila na stranačkim izborima.

U državi Vašingtonu gde bi 12 elektora trebalo da glasa za Klinton, četvoro njih je dalo glas za druge kandidate. To je prvi put u poslednjih 40 godina da elektori u Vašingtonu ne glasaju prema rezultatima glasanja.

I u državi Minesota jedan elektor je odbio da glasa za Klinton. Nije jasno zašto Muhamad Abdurahman nije glasao za Klinton, premda je on bio delegat Bernija Sandersa na konvenciji Demokratske partrije. On je ipak odmah zamenjen elektorom koji je glasao za kandidatkinju demokrata, navodi agencija Asošijetid pres.

TPKNEWS/Beta

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker