U ZNAK SEĆANJA: Danas se obeležavaju Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope

Dan pobede nad fašizmom obeležava se u četvrtak u znak sećanja na 9. maj 1945. godine kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke završen Drugi svetski rat u Evropi, a 9. maj se od 1950. godine slavi i kao Dan Evrope.

Foto: Tanjug

Na današnji dan pre 79. godina okončan je Drugi svetski rat bezuslovnom kapitulacijom Nemačke koju su u Berlinu potpisali nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel i u ime strana pobednica sovjetski maršal Georgij Žukov i general Artur Teder kao predstavnik zapadnih saveznika. 

Bio je to formalni kraj Drugog svetskog rata, ali su nemačke trupe još nekoliko dana pružale otpor, a rat u Jugoslaviji trajao je do 15. maja. 

U Evropi se 9. maj obeležava i kao Dan Evrope u znak sećanja na objavljivanje deklaracije kojom je tog dana 1950. godine francuski šef diplomatije Robert Šuman pozvao na uspostavljanje novog poretka među evropskim zemljama, nakon čega je uspostavljena Evropska komisija za ugalj i čelik. Iz te komisije nastala je Evropska ekonomska zajednica, a 1991. u Mastrihtu je proglašena Evropska unija. 

Povodom Dana pobede nad fašizmom, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović predvodiće u 11 časova državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti u okviru kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda.

U 13 časova kod Spomenika sovjetskim veteranima na Avali venac će položiti i odati počast pomoćnik ministra Sanja Lakić, a u 20 časova u Narodnom pozorištu biće održana Svečana akademija.

(Tpknews.com/FoNet)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker