Dan voda u Velikom Gradištu obeležen uz mlade

Pod ovogodišnjim sloganom „Priroda za vodu“ juče je u Velikom Gradištu, gradu okruženom Srebrnim jezerom i rekama Dunav i Pek, prigodnim programima posvećenim očuvanju vodnih resursa i prirode obeležen Svetski dan voda.

Foto: TOVG

Uz podršku Turističke organizacije opštine Veliko Gradište najmlađi stanovnici ove opštine promovisali su, u cilju zaštite voda, ekološki čistu sredinu. Ovaj dan obeležava se kako bi se podigla svest javnosti i ukazalo na značaj i važnost vode kroz promociju održivog korišćenja postojećih vodenih resursa i istražujući rešenja koja su već dostupna, u samoj prirodi.

Foto: TOVG

U Predškolskoj ustanovi „Majski cvet“ mališani su kroz igru kreirali reku i živi svet u njoj pa su tako na „obali“ opisivali različite vrste riba i drugog vodenog sveta. Druga grupa selektovala je otpad koji se ljudskim nemarom nakupio u reci i ubacili ga u odgovarajuće kutije za reciklažu. Još jednom se pokazalo da i najmlađi poseduju veliku svest o značaju vode za život čoveka kao i veliku brigu za zdravo okiruženje.

Ekološka sekcija Srednje škole sprovela je zanimljivu akciju u centru grada deleći prolaznicima pisane poruke o zaštiti životne sredine. Građani su na akciju pozitivno reagovali, čitali poruke i sa učenicima razmenjivali mišljenja o ekološkim načinima zaštite voda.

Foto: TOVG

Od ovih mladih ljudi naučili smo na koje načine čovek može da zaštiti svoje okruženje, a najmlađi sugrađani su nas podsetili na značaj vode i kroz kratak govor Vodene vile iz knjige „Priroda deci pripoveda“, autorke Dušice Bojović: „Nemojte zaboraviti na potoke, vodopade, jezera, reke, mora, močvare. Na svu vodu na zemlji. Čak i na barice. Na kišu i sneg. Voda je veoma bitna za sva živa bića. Voda je deo svakog živog bića. Mora da bude čista i da je bude dovoljno. Postoje mesta na našoj zemlji gde vode ima veoma malo. Tamo deca pešače daleko, daleko da bi stigla do vode. Negde je voda toliko zaprljana da nije za piće. Onda se razbole i životinje i ljudi. Obećajmo da ćemo se truditi da ne potrošimo svu vodu koju imamo na zemlji i da nam ostane čista!“.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker