POŽAREVAC: Dodeljena auto sedišta za bebe (VIDEO)

U skladu sa Programom korišćenja sredstava za finansiranje unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima na području grada Požarevca za 2016. godinu, gradsko veće donelo je odluku o dodeli 90 auto sedišta bebama rođenim od 01. oktobra ove godine.

sedista-za-bebe-pozarevac

Danas se počelo sa dodelom auto sedišta za bebe čije majke na dan rođenja deteta imaju prebivalište na teritoriji Grada Požarevca. Za ove namene izdvojeno je oko 300 000 dinara.

U planu je da se i naredne godine nastavi sa ovom praksom, prema statističkim podacima oko 700 beba se rodi godišnje sa prebavilaštem u Požarevcu tako da će za te namene biti izdvojeno oko 3 miliona dinara. Auto sedišta za bebe dodelio je predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Dragan Stanojević i član gradskog veća zadužen za saobraćaj i komunalnu infrastrukturu Dragan Kostić.

Ovom prilikom predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja Dragan Stanojević je izjavio da su sredstva prikupljena od saobraćajnih kazni koje su naplaćene od nesavesnih građana. On je još dodao da su deca najugroženija u saobraćaju zbog nepridržavanja zakonskih odredbi o bezbednosti u saobraćaju zato što se deca ne prevoze pravilno, odnosno na bezbednostan način. Stanojević je rekao da očekuje da će roditelji koristiti na ispravan način auto sedišta prevashodno zbog bezbednosti same dece.

Sedišta moraju da imaju sertifikat E 444, što znači da su testirana za određene brzine prilikom sudara. Postoje sedišta koja se mogu staviti na suvozačevo mesto, ali se ne mogu koristiti ukoliko postoji vazdušni jastuk.

ZAKON I STATISTIKA

Izmenama zakona, deca će morati da se voze isključivo u specijalnim sedištima sve do dvanaeste godine života ili dok ne dostignu 135 cm visine. Naime, praksa je pokazala da deca manja od tog uzrasta, čak i ukoliko su vezana na zadnjem sedištu, ipak nisu bezbedna jer im se u trenutku sudara, pojas nađe ispod vrata što može da ih uguši ili teško povredi. Takođe su predviđene i rigoroznije sankcije pa će roditelji koji decu prevoze bez sedišta, plaćati 120 000 dinara. Inače, istraživanja su pokazala da je svega 10% dece na našim putevima tokom vožnje u sigurnosnim sedištima.

TPKNEWS/M.L.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker