UDRUŽENA POŽAREVAČKA OPOZICIJA: Zaustaviti dalje urušavanje EPS-a

Lokalni odbori opozicionih političkih stranaka iz Požarevca i Kostolca, posle zajedničkog sastanka vezanog za najnovija previranja u Elektroprivredi Srbije izdali su saopštenje koje prenosimo u celosti.

– Prelazak EPS-a u akcionarsko društvo, statutarno oduzimanje nadležnosti, sužavanje delatnosti na čistu proizvodnju električne energije, dok bi se neko drugi bavio snabdevanjem i trgovinom, zabranu prodaje uglja za penzionere, udruženja i građane su odluke protiv kojih se treba boriti. Svi ovi koraci dalje vode ka rasparčavanju i rasprodaji Elektroprivrede Srbije i urušavanju jedinog energetskog oslonca Srbije.

Mišljenja smo da treba dati punu podršku radnicima i sindikatima koji se bore protiv ovakvih „reformi” posle kojih će radnici dobijati manje plate, stanovništvo plaćati veće račune za struju, a lokalna zajednica na čijoj se teritoriji kopa ugalj i proizvodi struja, neće dobiti ništa – , navedeno je u saopštenju koje potpisuju gradski odbori Demokratske stranke, Narodne stranke, Dosta je bilo i Inicijativni odbor SRCE Požarevac.

2 Komentari

  1. E da je ovaj narod imalo pametan pa da svi složno stanemo u odbranu ne samo EPS-a već i svih radnika u Srbiji koji su u sve lošijem položaju, da stanemo na put neopravdanom divljanju cena…. Kada se narod bude jednog dana probudio videće da od svoje domovine više nema ništa da je Vučić sve rasprodao a od nas napravio roblje.

  2. Zašto je Sindikat JP EPSa dozvolio da transformacijom u AD sve akcije uzme država 100% samim tim je dobila pravo na 100% upravljanjem u Skupštini AD. To je pljačka zaposlenih a i građana Srbije. Predviđenom transformacijom JP EPS uAD EPS 2012 godine je trebalo da se akcije podele zaposlenima, bivšim zaposlenima i građanima Srbije tada se pričalo da nominalna vrednost akcije treblo da bude oko 200€ (sada je 10 000 dinara). Na taj način bi imali mešovitu Skupštinu AD sa zastupljenošću predstavnika radnika sa najmanje 30% a građani bi dobili akcije što je jedini ispravan način transformacije u AD.
    Privatizacija AD EPS će sigurno biti samo ne prodajom kapitala (akcija) to je zastareli model i on se više ne koristi. Sada Skupština AD (ministarka) donese odluku da zbog stabilizacije EPSa uradi dokapitalizaciju. Onda nadje svog tajkuna koji na primer posluje u nekoj Norveškoj ED firmi raspiše tender za dokapitalizaciju na tender se javi ta Norveška firma udje sa kaputalom u AD EPS pa srazmerno uloženom kaputalu dobija akcije i postaje akcionar i automatski dobija pravo odlučivanja u Skupšini AD EPS i postaje suvlasnik EPSa radnici I gradjani gube sve i ako se od njihovog novca gradio EPS. Eto to jenačin kako će se početi sa privatizacijom EPSa.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker