EPS BEZ NAJAVE POTPALIO NOVI BLOK: Crni oblak dima i povećano zagađenje u Kostolcu

Iz dimnjaka TE Kostolac B3 od petka do ponedeljka izlazio je crni dim, dok su u istom periodu obližnje merne stanice očitavale povećanje koncentracija zagađujućih materija u vazduhu. Elektroprivreda Srbije prethodno javnost nije obavestila da će novoizgrađeni blok biti pušten u rad, a nisu odgovorili ni na pitanja novinara tražeći objašnjenje o čemu se radi i da li građani okolnih mesta imaju razlog da brinu za svoje zdravlje.

Foto: NM

Meštani Sela Kostolac i Drmna primetili su još u petak prošle nedelje kako izlazi crni dim iz Termoelektrane Kostolac B3 – novog bloka koji još uvek nije zvanično pušten u rad. Gust, crn dim je, kako kažu, izlazio i noću i danju i naredna tri dana. Meštani ovih sela sa kojima smo razgovarali rekli su da nisu bili obavešteni da će novi blok termoelektrane biti pušten u probni rad i kakvo zagađenje mogu da očekuju, a informacije o tome nismo uspeli da pronađeno ni na zvaničnom sajtu EPS-a.

Novi magazin je EPS pismenim putem pitao kakve su aktivnosti u TE Kostolac B u pitanju, da li prate promene kvaliteta vazduha i ima li razloga za brigu građana. Odgovori, na žalost, nisu dobijeni.

Jedan od osnivača Nacionalne ekološke asocijacije (NEA) Dejan Lekić kaže da rad novog bloka kostolačke termoelektrane jeste negativno uticao na kvalitet vazduha u obližnjim mestima.

„Državna stanica za merenje kvaliteta vazduha koja se nalazi u samom Kostolcu meri samo sumpor-dioksid i azot-dioksid. Ona je prikazala znatan skok tokom pomenutih dana. Najviši skok zabeležen je trećeg septembra u 11 sati. Koncentracija sumpor dioksida bila je 406 mikrograma po metru kubnom, a časovna granična vrednost propisana zakonom je 350. Ono što mogu da kažem je da je da su se vremenski poklopile slike crnog dima koje su apokaliptično izgledale i vreme kada je merna stanica pokazala prekoračenje, što ih može dovesti u vezu. Poređenja radi – kada nema takvog izvora zagađenja, vrednost koju merenje pokazuje se kreće između 0 i 20 mikrograma po metru kubnom. U Kostolcu nema od čega da nastane tako jasno zagađenje sumpor-dioksidom osim tog potpaljivanja u elektrani Kostolac B3“, objašnjava Lekić.

Dodaje da su i građanske merne stanice u blizini termoelektrane pokazale povećanje nepoželjnih materija u vazduhu.

„Građanska stanica iz sistema Klimerko u Dubravici, koja je u ravni sa Kostolcem, prikazala je iznenadni porast koncentracija suspendovanih čestica. Iako nije bio dramatičan, pokazala je da se nešto u vazduhu događa i indikativno je da se poklopilo sa vremenom kada je i merna stanica u Kostolcu prikazala povećanje sumpor-dioksida u vazduhu“, kaže naš Lekić

Podvlači da je EPS ovakve aktivnosti trebalo da najavi.

„Ono što najviše zabrinjava, obzirom da se radi o kapitalnom objektu koji je javno investiran iz Kineskih komercijalnih banki, bilo bi logično da je neko najavio da će se u elektrani nešto događati. Velike korporacije zagovaraju korporativnu etiku o održivoj, zelenoj energiji i iako ovo prekoračenje nije bilo nezakonito, jer po zakonu sme da se desi 24 puta godišnje, nije etički da građani nemaju informacije o tome šta se događa, to je nedopustivo“, zaključuje.

DOZVOLA ZA POTPALJIVANJE BLOKA B3 UPITNA

Pravnica Regulativnog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) Hristina Vojvodić objašnjava da je EPS od nadležnog ministarstva morao da dobije dozvolu za probni rad tokom kog se utvrđuje da li je postrojenje podobno za upotrebu.

Na pitanje da li Kostolac B3 ima dozvolu za ulazak u proces probnog rada od EPS-a nismo dobili odgovor. Isto pitanje uputili smo i Ministarstvu građevine, ali je odgovor opet izostao. Vojvodić kaže da postoje indikacije da EPS pomenutu dozvolu nema.

„Bilo bi jako neobično da su ušli u proces probnog rada jer je ovaj projekat od decembra krenuo da menja građevinske dozvole i promenjen je veliki deo tehničke dokumentacije. EPS je u decembru od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dobio izmenjenu građevinsku dozvolu, nakon čeka je morao ponovo da prijavi radove – na toj prijavi je kao rok za završetak radova naveden kraj 2024. godine. Nakon toga su u julu ponovo menjali dozvole i planirani završetak radova pomerili za decembar 2023. Koliko vidim, ovde nema prijave o završetku tih radova, tako da je malo verovatno da postoji zakonska dozvola za probni rad“, objašnjava Vojvodić.

Podseća da postoji više EPS-ovih termoelektrana koje rade bez odgovarajućih dozvola, te da je Termoelektrana Morava trebalo da bude ugašena pre više od godinu i po dana, što se još uvek nije dogodilo.

(Tpknews.com/NM)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Kada bi bio uhapšen direktor Termoelektrana zbog ovog trovanja toga više nikada ne bi bilo,svaki sledeći stručnjak koji bi došao na čelo Kostolačkih elektrana stavio bi prst na čelo kada naredi da se potpale kotlovi,usput oni imaju neku svoju nazovi službu za zaštitu čovekove okoline,šta su oni preduzeli da se kotlovi ugase i jesu li obavestili nekoga za ovaj vid terorizma koji prolazi nekažnjeno ne u smislu finansijskog dela,platiće oni to im je najmanji problem,kredit,poskupljenje struje šta već,već u smislu zabrane za rad jedno 30 dana i krivične odgovornosti.Lepo im je očigledno ponasaš se kao siledžija,niko mi ništa ne može,dokle god je tako neće se nikada ništa promeniti

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker