Aktuelna vlast u Smederevu i dalje diskriminiše novinare

„Gradska vlast Smedereva, na čije se ponašanje u odnosu prema medijima više puta ukazivalo, nastavlja sa ustaljenom praksom diskriminacije novinara i kršenja Zakona o javnom informisanju, pozivanjem samo “odabranih” medija na konferencije i događaje koje organizuje lokalna samouprava“, navode dopisnici beogradskih dnevnih listova u zajedničkom saopštenju dostavljenom NUNS-u.

Saopštenje objavljujemo integralno:

„Vrhunac bahatosti nosioca najvažnije javne funkcije u gradu dostignut je povodom obeležavanja gradske slave, drugog dana Uskrsa, događaja na koji su ranijih godina novinari prestoničkih medija i agencija bili pozivani, dok je ove, 2017-te izostao čak i poziv za to.

Prethodnih nedelja nismo pozvani na susrete predstavnika lokalne samouprave sa predstavnicima nekoliko međunarodnih organizacija, ni povodom obraćanja predsednika Skupštine grada u vezi sa održavanjem izbora za savete mesnih zajednica. Izostalo je bilo kakvo istupanje u javnosti koordinatora RIK-a u vezi sa nedavno održanim predsedničkim izborima, ali i poziv za predstavljanje atletskog projekta, zbog čega se desilo da pojedini mediji izveštavaju o izgradnji stadiona, a drugi o izgradnji staze u smederevskoj tvrđavi. To je posledica selektivnog informisanja, preko „odabranih“ medija, koje favorizuje gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović. Uprkos brojnim upozorenjima UNS-a i reagovanjima strukovnih udruženja, vlast u Smederevu nastavlja da novinarima prestoničkih redakcija uskraćuje pravo na informacije od značaja za javnost u vezi sa radom organa lokalne samouprave, javnih preduzeća, organizacija i ustanova. Novinarima je onemogućeno da obavljaju svoj posao, a transparentnost u radu izabranih predstavnika, organa lokalne administracije i javnih preduzeća potpuno izostaje.
Gradonačelnica Jasna Avramović više puta je, podsetimo, izjavila da ona odlučuje ko će od novinara biti pozivan na konferencije i događaje koje organizuju Grad Smederevo i lokalna samouprava.

Dopisnici Večernjih novosti, Blica, Informera, Politike, Danasa i Bete još jednom skreću pažnju izabranim i postavljenim licima na kršenje Zakona o javnom informisanju. Pitamo po kom osnovu noslac javne funkcije daje sebi za pravo da vrši selekciju medija i uskraćuje pravo javnosti da zna, kao i kada će novinari u Smederevu biti tretirani u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije kako bi mogli da u skladu sa zakonima i standardima profesije obavljaju svoj poziv.

Ukoliko gradska vlast Smedereva nastavi sa ovakvom praksom kršenja Ustava i zakona, bićemo prinuđeni da tražimo odgovornost pred institucijama države Srbije, i na taj način branimo zakonitost, profesiju i svoje pravo na rad”, stoji na kraju saopštenja koje su potpisali novinara Jelena Ilić (Večernje novosti), Miroslav Đorđević (Blic), Olja Milošević (Politika), Dejan Đorić (Danas), Jelena Vasiljević (Informer) i Milosav Slavko Pešić (Beta).

TPKNEWS/Smederevske novine

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker