KUČEVO: Livnica zlata u Rimskom utvrđenju

Na ušću Brodičke reke u Pek,u ataru sela Brodica,Opština Kučevo,na oko 250 metara od magistralnog puta Požarevac-Kučevo-Majdanpek, nalazi se najznačajniji arheološkometaluški kompleks iz Trećeg veka nove ere Kraku lu Jordan.

Foto: Wikimedia Commons

Otkriven je početkom 70-tih godina prošlog veka i predstavlja centar čuvenog rudarskog puta. Bio je najvažniji metaluški centar moćnog Rimskog carstva, posebno kada je reč o proizvodnji zlata. U blizini lokaliteta nalazi se od  davnina poznato rudarsko naselje Blagojev Kamen sa, do skoro aktivnim, rudnicima zlata i volframa.

Lokalitet Kraku lu Jordan nalazi se u živopisnoj prirodi, na malom uzvišenju iznad ušća bistre Brodičke reke u Pek u podnožju severoistočnih obronaka Homoljskih planina.

– Okolina je sva od šume, pitomih proplanaka i brzih planinskih rečica, tako da se Kraku lu Jordan preporučuje ne samo ljubiteljima arheologije, već i svima koji znaju da prepoznaju vrednost lepih pejzaža i netaknute prirode-kažu u Turističkoj orgnizaciji u Kučevu. Doskorašnja iskopavanja pokazala su da se radi o specifičnoj koncepciji i neobično zanimljivom arheološkom kompleksu gde je pronađena zbirka keramičkih posuda, oružja i staklenih predmeta sa ovog lokaliteta. Nastaviće se dalja ispitivanja i iskopavanja kako bi se od nađenih predmeta formirala postavku a kasnije i muzej. Želi se da ovaj kraj bude što privlačniji za posetioce i ljubitelje drevne istorije.

Unutar snažnog rimskog utvrđenja nalazi se livnica zlata i drugih plemeniti metala. Nađeni ostaci zlatnih odlivaka su takvog kvaliteta da ih mogu pozavideti i savremeni tehnološki procesi proizvodnje.

TPKNEWS/Sat TV/Lj.Nastasijević

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker