PREOKRET: Podpredsedniku Opštine Veliko Gradište nameštena afera krivolova? (FOTO)

Vest da su u ataru sela Ostrovo kod Velikog Gradišta u subotu pronađena tri lokalna lovca sa dve ubijene zaštićene divlje guske verovatno bi prošla nezapaženo da jedan od tih lovaca, Slađan Marković, predsednik lokalnog Lovačkog udruženja „Golub“ nije i – potpredsednik Opštine Veliko Gradište.

Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

U policiji su za “TPKNEWS” potvrdili da su u subotu tri lokalna lovca pronađena sa nezakonito ubijenim divljim guskama i da je policija “u ovom događaju postupila po prijavi”, kao i da je sačinjen izveštaj, koji je prosleđen Osnovnom tužilaštvu u Velikom Gradištu.

U tužilaštvu kažu da su izveštaj dobili, i da je “u toku prikupljanje dodatnih informacija, nakon čega će biti doneta odluka o daljem postupanju”.

– Jeste, tačno je, ja sam kao građanin bio u policiju i dao izjavu. Ne dao Bog nikom kroz šta je prošla moja porodica proteklog vikenda, to provlačenje kroz medijsko blato… Ja sam u subotu sa još dvojicom svojih prijatelja išao u lov, na osnovu uredno izdate dozvole za lov divljih pataka i gusaka. Jedan od tih lovaca našao je gusku koja je strogo zaštićena, i to je nesporna činjenica, i ja sam mu odmah rekao da o tome obavestio upravnika lovišta, a na baznim stanicama može da se proveri da su razgovarali. Nakon toga krenuli smo nazad za Veliko Gradište da predamo upravniku lovišta guske koje smo pronašli. Na putu dok smo se vraćali presrela nas je policija i pretresla auto, tom prilikom su nađene te guske. U roku od tri minuta je došao upravnik lovišta i pokušao da im objasni da kod nas nije zabranjen lov i da smo mi na osnovu uredno izdatih dozvola imali pravo da lovimo divlje patke i divlje guske, i da smo ga obavestili da smo našli u lovištu te dve guske, da smo ih doneli zbog eventualnog dokaznog materijala radi pokretanja postupka protiv N.N. lica. To je zloupotrbila i iskoristila nevladina organizacija Društvo za zaštitu ptica pa je ne samo na njihovom sajtu nego još i na drugim sajtovima plasirala vest da sam ja kao predsednik lovačkog društva a i čak kao podpresednik opštine uhapšen – kaže za “TPKNEWS” Slađan Marković.

Potpredsednik opštine Veliko Gradište Slađan Marković / Foto: Screenshot

Dok, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica, ima drugu priču.

– Ministarstvo poljoprivrede je izdalo preporuku da se obustavi lov na svu divljač, ali ovde je sasvim nešto drugo u pitanju. Na te divlje guske, i da nije ovako teška zima, jednostavno se ne puca. To su vrste koje su po našem zakonu strogo zaštićene, koje čovek ne bi smeo strogo da pogleda, kamoli da puca na njih – tvrdi Milan Ružić, predsednik Društva.

Kako “TPKNEWS” saznaje od izvora bliskog istrazi, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u poslednje dve nedelje vršili su veliki pritisak na policiju u Velikom Gradištu, zbog navodno prekomernog lova i krivolova zaštićenih ptica. A sve sa ciljem kako bi se prikrio krivolov u Vojvodini (Čibuklija i Labudovo okno) najugroženija područja u kojima love stranci ugrožene vrste, i taj vid krivolova dobro plaćaju, a iste te strance vode baš ljudi iz Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije – kaže naš izvor.

Potpredsednik opštine Veliko Gradište Slađan Marković objašnjava da su zapravo oni ti koji štite i hrane ptice, a ne Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

– To je sve zbog rata koji vodimo sa tim “zelenima”. Ja sam pre dve nedelje gazio po ledu i hranio labudove. A ti “zeleni”, nisu nijedno zrno izneli u lovište, došli su sa najsavremenijim džipovima, sistemima za navigaciju, telefonima “svarovski” dvogledima… Njihova oprema vredi nekoliko stotina hiljada evra – kaže Marković.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Povodom svega što se desilo, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kažu da će ovoga puta stvar terati do kraja, te da će insistirati na odgovoru šta je bilo sa njihovom prijavom.

S druge strane, Marković najavljuje da će stanicu policije i javnog tužioca u Velikom Gradištu posetiti i predsednik Lovačkog saveza Srbije Dragan Šormaz.

Lovni inspektor je, kaže, već tražio prijem kod tužioca, da mu objasni prava i obaveze lovaca.

Povodom novinskih napisa kao i zlonamernih komentara na društvenim mrežama a sve pod bombastičnim  naslovima o navodnom hapšenju Slađana Markovića, predsednika Lovačkog udruženja “Golub” iz Velikog Gradišta i potpredsednika opštine Veliko Gradište Upravni odbor ovog udruženja održao je 23. januara .2017 godine sednicu na kojoj je demantovao sve napise kao i tvrdnju Društva za proučavanje ptica Srbije da je grupa lovaca vršila lov na nelegalan način.

Evo šta se između ostalog kaže u saopštenju Upravnog odbora Lovačkog udruženja “Golub” Veliko Gradište.

Poštovana gospodo,

Kao lovci, najstariji i najbrojniji zaštitari prirode i divljači, a pre svega ljudi, imamo potrebu da se obratimo srpskoj javnosti u vezi događaja gde se kao akter pominje Marković Slađan, predsednik Lovačkog udruženja „GOLUB“ iz Velikog Gradišta, i teksta u kojima su on i grupa naših lovaca predstavljeni kako, navodno, brutalno odstreljuju zaštićenu divljač za vreme „zabrane lova“.

Šokirani smo neistinama koje su plasirane, na sve strane, pa i u sredstvima javnog informisanja!

Nije bilo utvrđeno ni šta se tačno desilo tog dana, a već su razna „društva“ zbog jednog „klika“ više na internetu i u pompeznim novinskim natpisima grubo prekršili osnovna etička načela. U želji za senzacionalizmom i nekom njihovom eksluzivom u shvatanju događaja objavili su proizvoljnu i netačnu informaciju.

Podsetili bi novinare, a i sve druge da treba da poštuju kodeks novinarske etike i da u ovoj zemlji postoji prezumpcija nevinosti koju uvek treba poštovati!

Naše Lovačko udruženje veruje u pravni sistem države Srbije i jednaka prava svih građana.

Zbog toga želimo da naš apel i ovaj demant postignu svoj cilj, a to je da ni jedna nevladina organizacija više ne vrši pritisak na srpsku javnost i pravosudne organe u vezi ovog ili bilo kog drugog događaja. Neka nadležni organi rade svoj posao bez bilo kakvih pritisaka, i utvrde sve relevantne činjenice i okolnosti događaja.

Gopodin Marković i drugi vredni lovci koji su bili učesnici u ovom lovu, nikada do sada nisu imali problema sa zakonom, niti bi se njihovo ponašanje moglo opisati kao devijantno, nezakonito i nesavesno. Ističemo da je gospodin Marković Slađan predsednik našeg Lovačkog udruženja i da uživa poverenje lovaca već preko 10 godina, i da je za vreme njegovog mandata udruženje organizovano na najvišem nivou, te da je steklo zavidan status među lovačkim organizacijama i prijateljima prirode. Intezivirana je i saradnja sa većinom relevantnih institucija od kojih bi istakli Biološki fakultet u Beogradu, Prirodnjački muzej u Beogradu i dr.

Pitamo ko je dao ovlašćenja raznoraznim „društvima“ da nelegalno presreću lovce u legalnim lovovima, uz rizik pre svega po njihovu bezbednost i bezbednost ostalih učesnika u lovu.

Vrlo dobro se zna ko sme da vrši kontrolu lova i učesnika u lovu i lovištu koje je dato na gazdovanje Lovačkom udruženju.

Pored svega u svim lovačkim sekcijama našeg udruženja, s obzirom na loše vremenske uslove i velike koncetracije labudova, divljih gusaka i divljih pataka, pojačane su aktivnosti u prehrani divljači, sa akcentom na priobalje reke Dunav, od Rama do Požežena, u kanalima i na Srebrnom jezeru.

Obaveštavamo javnost da smo već preduzeli sve mere na zbrinjavanju ugrožene divljači, a u saradnji sa lokalnom samoupravom naše udruženje organizovalo je i pojačanu prihranu barskih ptica na celoj teritoriji našeg lovišta.
Sve aktivnosti u lovištu koje smo preduzeli (prehrana i lov), u skladu su sa svim aktivnostima koje su preduzela i sva okolna Lovačka udruženja.

Obaveštavamo javnost, da smo spremni da pokrenemo sve vidove pravne borbe protiv svih dela koja su u suprotnosti sa odredbama Zakona o divljači i lovu, Krivičnog zakonika RS, kao i drugih Zakona i Pravilnika koji su obavezujući za sve građane i organizacije koje deluju na teritoriji Republike Srbije.

Ovdašnji lovci su dugogodišnjim domaćinskim gazdovanjem i doveli brojnost divljači u ovim krajevima na zavidan nivo. Ističemo da su gospodin Marković i drugi učesnici u ovom legalnom lovu na divlje patke-gluvare, i divlje guske –lisaste, imali uredno izdatu dozvolu od strane stručne službe lovačkog udruženja. O pronalasku dve divlje guske koje su pod trajnom zaštitom (Anser anser) istog momenta je obaveštena stručna služba lovačkog udruženja radi preduzimanja daljih mera i utvrđivanja uzroka i vremena smrti. Takođe ističemo da su članovi lovačkog udruženja zajedno sa stručnom službom i lokalnom samoupravom u lovište izneli preko 4000 kg razne zrnaste hrane za prehranu kako lovne divljači, tako i trajno zaštićenih vrsta divljači. Ova informacija se nalazi i na sajtu LSS, ali u njoj kako za „zaštitare“, tako i za novinare nema dovoljno senzacionalizma.

Naše udruženje i njegovi članovi znaju kako očuvati biodiverzitet, i upravljati prirodnim resursima uz strogo poštovanje normativno-pravne regulative, kao i stvarno i aktivno delovanje u zaštiti divljači u ovakvim i sličnim vremenskim uslovima koji su se događali i ranije.

Stručna služba udruženja uputila je upozorenje na moguće opasnosti od eventualnih pojava uginuća barskih ptica i drugih vrsta divljači u lovištu „Ramski rit“, kao i na opasnosti od šteta koje snežni nanosi i niske temmperature mogu imati u ovom osetljivom periodu za divljač.

Pojačane su mere preventive, koordinacija sa susednim Lovačkim Udruženjima, organima MUP-a Srbije, a sve u smislu najveće moguće zaštite divljači.

Ovim putem još jednom želimo da naglasimo da smo mi, lovci, najstarija, najbrojnija i najzelenija organizacija u Republici Srbiji koja je sve svoje resurse stavila u službu zaštite i očuvanja prirode i divljači!

TPKNEWS

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker