KOSTOLAC CRNA TAČKA: Ugalj iz Kostolca ugrožava javno zdravlje Evrope

Osam od deset najvećih evropskih zagađivača vazduha nalaze se u Srbiji i Bosni, a druga dva su u Bugarskoj i Poljskoj.

Foto: Chronic Coal Pollution / Screenshot

U 2016. godini, srpska elektrana Kostolac B je nadmašila Ugljevik iz Bosne i Hercegovine, čime je postala najozloglašeniji zagađivač sumpor-dioksidom. Kostolac B i Ugljevik “zaslužni” su za polovinu svih zagađenja SO2 iz fabrika uglja u regionu Zapadnog Balkana.

Ovo je na, nedavno održanom Beogradskom bezbednosnom forumu, u okviru jednog od panela o klimatskim promenama, izjavio Janez Kopač, direktor Energetske zajednice.

Njegove navode potkrepljuje i izveštaj naziva “Hronično zagađenje ugljem ” (Chronic Coal Pollution), na kome je radilo nekoliko referentnih organizacija, uključujući i Health and Environment Alliance (HEAL) i Greenpeace.

Jasno je da izveštaj sadrži alarmatne podatke o zagađenju koje potiče sa naših prostora, imajući u vidu da je prva obrađena tačka analize nazvana “Ugalj Zapadnog Balkana ugrožava javno zdravlje Evrope”.

Foto: Chronic Coal Pollution / Screenshot

– Zagađenje vazduha, iz elektrana na fosilna goriva ili drugih emitera, ne poznaje granice. Elektrane na ugalj u zemljama zapadnog Balkana – Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Crna Gora, Kosovo i Srbija – iako nisu članice Evropske unije, doprinose zagađenju vazduha emitujući zabrinjavajuće visoke nivoe zagađivača, koji se šire do velikih udaljenosti – navodi se u ovom izveštaju.

Uzrok tome jeste činjenica da su fabrike uglja na Zapadnom Balkanu veoma stare i ispod standarda, dodaju. Podaci datiraju iz 2016. godine i pokazuju 16 elektrana u ovom regionu emituje više sumpor dioksida nego sve fabrike uglja u Evropi, a ima ih 250.

U 2016. godini, srpska elektrana Kostolac B je nadmašila Ugljevik Bosne i Hercegovine postaje najveći zagađivač sumpor-dioksidom. Kostolac B i Ugljevik čine polovinu svih zagađenja SO2 iz fabrika uglja u regionu Zapadnog Balkana, a ove dve elektrane su same odgovorne za oko četvrtinu svih emisija SO2 u Evropskoj uniji i na Balkanu, zajedno!

Kako se može iščitati iz grafikona priloženih u ovoj analizim, Kostolac B je na prvom mestu po emisiji štetnih SO2 gasova. Prati ga Ugljevik, zatim Nikola Tesla A, takođe iz Srbije, pa onda opet bosanski Kakanj. Na petom mestu je Kostolac A, zatim Nikola Tesla B, Tuzla (BiH), makedonska Bitola i bugarska Marica.

Foto: Chronic Coal Pollution / Screenshot

Dalje, nismo se proslavili ni kada je u pitanju lista deset najvećih emitera štetnih PM čestica: Kosovo B je na prvom mestu, Gacko (BiH) sledi, zatim Kolubara A, Nikola Tesla A, Ugljevik (BiH), Bitola, Kostolac B, po jedna poljska i jedna rumunska elektrana i Kostolac A na desetom mestu.

Autori analize podsećaju da su zemlje zapadnog Balkana 2005. godine potpisale ugovor o Energetskoj zajednici, koji ima za cilj da objedini tržište energije Evropske unije sa tržištima njenih suseda, a ugovorom je određen rok da potpisnice do 2018. godine moraju da počnu da se pridržavaju pravila o kontroli zagađenja u skladu sa propisima EU.

Međutim, obavezni koraci ka zdravim izvorima energije, u velikoj meri su zapostavljene i odložene u regionu.

(Tpknews.com/Blic)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker