ŠARČEVIĆ POTVRDIO: Prvi slučaj korone u školama, podneta prijava protiv roditelja

Već 1. septembra koronavirus je ušao u jednu beogradsku osnovnu školu, a protiv roditelja đaka koga su zaraženog poslali u školu, Ministarstvo prosvete podnelo je prijavu Centru za socijalni rad zbog povrede bezbednosti druge dece i nesavesnog ponašanja, potvrdio je za Blic ministar prosvete Mladen Šarčević.

Ministar prosvete Mladen Šarčević

Slučaj se, navodi portal, desio u Osnovnoj školi “Braća Jerković” u beogradskom naselju Železnik. Učenik ide u treći razred, a majka ga je poslala u školu 1. septembra iako je čekala rezultate testa na virus COVID-19.

Dete je testirano 31. avgusta, a roditelji su ga, uprkos tome što još nisu znali da li je test negativan ili pozitivan na kovid, poslali među decu u školu. Da je učenik zaražen koronom, majka je saznala popodne i o tome odmah obavestila učiteljicu. Međutim, dete je već provelo smenu zajedno s ostalima iz grupe.

Ministar prosvete Mladen Šarčević je za Blic naveo da je u ceo slučaj upućen od početka i da su odmah po saznanju za slučaj preduzete sve neophodne mere zaštite.

On dodaje da je grupa učenika, sa kojom je zaraženi đak bio u kontaktu, prebačena na onlajn nastavu i da učitelj ne dolazi u školu.

“Ministarstvo prosvete uputilo je prijavu protiv ove porodice Centru za socijalni rad zbog ozbiljne povrede bezbednosti druge dece i nesavesnog ponašanja”, rekao je Šarčević.

Epidemiološkinja i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević povodom ovog slučaja kaže da je Institut za javno zdravlje Batut i tim epidemiologa napravio jasan plan postupanja u svim mogućim situacijama.

Prema njenim rečima, u nekim slučajevima može da dođe do pooštravanja svih preventivnih postupaka, recimo, na prvom mestu da bude obavezno nošenje maske neprestano, ali i da celo odeljenje ili čitava smena idu u samoizolaciju.

Istakla je da su svi zavodi i instituti dobili preporuke i da će isti algoritam važiti za celu zemlju.

Ona je ponovila da svako dete, ako ima bilo kakav simptom, mora ostati kod kuće dok se ne utvrdi da li je zaraženo ili ne.

“Znamo da su roditelji pre slali decu kad imaju blage simptome u školu, kada su bile u pitanju druge respiratorne infekcije, ali to ne sme biti slučaj sa koronavirusom jer deca, iako imaju blage simptome, mogu biti prenosioci”, navela je Kisić-Tepavčević.

(Tpknews.com/Blic)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker