ŽIVOT U AUSTRIJI SVE SKUPLJI: Januarska inflacija porasla na dva odsto!

Život u Austriji je od početka godine značajno skuplji, pošto se inflacija u januaru popela na dva odsto i time dostigla najvišu vrednost od jula 2013.godine.

Dnevna kupovina je poskupela za čak 2,3 odsto, a uzrok tome su bila poskupljenja u saobraćaju, restorana i hotela, ali i kirija. Bez poskupljenja naftnih derivata inflacija bi iznosila 1,5 odsto.

U poređenju sa januarom prošle godine jeftiniji su bili jedino mobilni telefoni, internet, ali i cena gasa i struje, te i troškovi za lekara. Na drugoj strani naftni derivati su poskupeli početkom godine za 14,3 odsto, popravke automobila za 3,7 procenata.

Kada je reč o troškovima stanovanja kirije su porasle za 4,3 odsto, održavanje stana u proseku za 1,4 odsto. Takođe i odlazak u restorane i hotele je poskupelo za tri odsto. Namirnice su poskupele za 1,8 odsto,  meso 1,7, povrće 2,3, mleko 0,4.

Nivo cene potrošačke torbe, koja oslikava svakodnevnu kupovinu, povećala se za 2,3 odsto. Mini potrošačka korpa, koja prikazuje nedeljnu kupovinu, poskupela je za 3,8 odsto. Inflacija od dva odsto nalazi se jasno iznad dogovora o povišicama na osnovu kolektivnih sporazuma koji su ispregovarani za rast između 1,3 i 1,5 odsto.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker