OVO MOŽE SAMO U SRBIJI: Vlast preti opoziciji štrajkom glađu!

Danas, tačno u 11.55, ministar odbrane Aleksandar Vulin, započeće štrajk glađu, a njemu će se pridružiti još oko 30 poslanika SNS, SPS i još nekih stranaka, najavilo je nekoliko medija.

Vesić i Vulin

Stranac koji bi se prvi put zatekao u Srbiji i čuo prevod jedne od vesti tog četvrtka, 11. aprila 2019. godine, verovatno bi pomislio da se našao u zemlji u kojoj je anarhija uzela maha, a državne institucije ne funkcionišu.

Šta drugo da pomisli neupućen čovek kada čuje najavu da će ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, zajedno sa poslanicima vladajuće Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije i odbornicima te partije u Skupštini Beograda, stupiti u štrajk glađu kako bi se civilizovano suprotstavili “huliganizmu i nasilju koje lideri Saveza za Srbiju sprovode u Beogradu”, osim da iz nekog razloga u toj zemlji ne rade ni policija (čak ni ona komunalna), ni tužilaštva, ni sudovi, ni inspekcije, niko u čijem bi opisu posla bilo da spreči i sankcioniše eventualno kršenje zakona, pa su se predstavnici vlasti odlučili na ovaj očajnički korak.

Kako će potencijalni investitori razumeti poruku drugog čoveka najvećeg grada na Balkanu koji kaže da ne vidi drugi način da se civilizovano odupre „huliganizmu dela opozicije, koji ometaju radove u centru Beograda, uništavaju imovinu građana i teraju investitore“, osim štrajka glađu. Kao poziv da ulože kapital u prestonicu Srbije, verovatno ne.

Pitanje je i kako će građani da shvate štrajk glađu predstavnika vlasti. Ovim sredstvom se obično koriste oni koji su iscrpli sve načine da ubede vlast da uradi nešto u njihovu korist. Koga vlast ubeđuje i u šta? Opoziciju da odustane od protesta ili institucije da na proteste gledaju očima Vesića i Vulina?

Ministar odbrane nije se oglašavao, ali prema pisanju medija odluka o štrajku glađu doneta je zbog „nasilja“ koji sprovode pojedini lideri opozicije. Na ovaj korak odlučio se i Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda. Na pitanje novinara da li će stupiti u štrajk glađu pojedini poslanici SNS odgovarali su da su „na putu, pa ne mogu“, da je „u toku uskršnji post, a to nije u skladu sa pravoslavnim načelima“ ili da o tome ništa ne znaju. Iz SPS su poručili da je njihova stranka „ozbiljna“ i da neće učestvovati u tome.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je juče, povodom odluke ministra odbrane Aleksandra Vulina da otpočne štrajk glađu, da je to njegov način da se bori protiv, kako je rekla, nasilja.

“Svako ima svoj način. Nasilje je u Srbiji eskaliralo, izazvano apsolutno i nedvosmisleno zahvaljujući delu opozicije oko Saveza za Srbiju”, rekla je premijerka srpskim novinarima u Dubrovniku, a prenosi Tanjug.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić potvrdio je za N1 da će stupiti u štrajk glađu. Na pitanje N1 da li je tačna informacija koja se pojavila u medijima u vezi sa najavom da će štrajkovati glađu, Vesić je kratko odgovorio: “Da, obavestite o tome i Dragana Đilasa”.

Agencija Tanjug je prenela Vesićevu izjavu da će to učiniti zajedno sa odbornicima vladajuće većine u Skupštini Beograda.

“Ne vidim drugi način da se civilizovano i razumno odupremo huliganizmu dela opozicije, koji ometaju radove u centru Beograda, uništavaju imovinu građana i teraju investitore iz našeg grada, osim da započnemo štrajk glađu. Kako mi u Gradu, tako odbornici Skupštine grada i gradskih opština”, naveo je Vesić, a preneo Tanjug.

Da li će stupiti u štrajk glađu novinari su pitali i Aleksandra Martinovića, poslanika SNS, ali je on na svako pitanje odgovarao sa: “Nisam čitao današnji Informer”.

Kako je najavljeno, Martinović će danas u 11 sati u holu Skupštine Srbije održati konferenciju za novinare.

Ostali poslanici SNS koje su kontaktirali beogradski novinari bili su zatečeni pitanjem o štrajku glađu. Potpredsednik Skupštine i poslanik SNS Veroljub Arsić rekao je da je u inostranstvu i da ne zna ništa o tome.

Da li će stupiti u štrajk glađu novinari su pitali i poslanika Igora Bečića, koji je i predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti.

“Nemam nikakve informacije o tome. U inostranstvu sam”, navodi Bečić.

Poslanik Mirko Krlić kaže da on neće štrajkovati glađu i da trenutno posti.

“Štrajk glađu inače nije u skladu sa duhovnim i pravoslavnim načelima”, dodaje Krlić u izjavi za Insajder.

Sa druge strane, Vladimir Đukanović, takođe poslanik SNS, ne odbacuje takav potez, ali navodi da se on ne može pridružiti onima koji se na njega odluče.

“Ne bih mogao u tome da im se pridružim, jer putujem po Srbiji svaki dan. Ne mogu da budem na jednom mestu. Svakako ću dolaziti da ih posetim i da im pružim podršku ili pomoć, šta god zatreba. Svako ko se odluči na takav korak to donekle jeste za poštovanje, što želi da na takav način ukaže da nešto nije u redu”, kaže on.

Na pitanje zašto bi poslanici vladajuće koalicije štrajkovali glađu, Đukanović odgovara:

“Kad neko želi da vas onemogući da radite svoj posao, kad neko kaže da će da blokira Skupštinu, ne reaguje ni policija ni država, onda morate da ukažete da je stanje alarmantno i da bi državni organi trebalo da reaguju”.

Iako su pojedini mediji objavili da će u štrajku glađu učestvovati i deo poslanika SPS, Neđo Jovanović, zamenik šefa poslaničke grupe socijalista, to demantuje.

“Da štrajkuju glađu? Zbog čega? SPS je ozbiljna stranka koja ne participira u takvim situacijama”, kazao je Jovanović.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker