VUČIĆEV NOVOGODIŠNJI POKLON: Dan posle izbora stigli računi za struju, srećno poskupljenje

Samo dan nakon izbora, računi za struju konačno su počeli da pristižu na adrese potrošača. Ono što ove račune razlikuje od prethodnih jeste to što su oni veći, jer je struja poskupela za 9,28 odsto – i to treći put ove godine, pa u odnosu na kraj 2022, potrošači će ovog meseca morati da izdvoje i značajno više novca nego prošle godine.

Foto: Shutterstock

Potrošači u Srbiji dobili su račune tek nakon izbora koji su se održali u nedelju, a apsolutno svaki račun sadrži nove cene električne energije – 9,28 odsto više nego pre samo mesec dana. Ovo je zapravo čak treći put od početka ove godine da električna energija poskupljuje.

Primera radi, domaćinstvo koje je od maja do novembra, dakle tokom meseci kada struje nije poskupljivala, trošilo 350 kilovat-časova struje, plaćalo je do 4.780 dinara, a račun je varirao u zavisnosti od toga da li je električnu energiju trošilo u jeftinijoj ili skupljoj tarifi.

Ipak, pre samo godinu dana, pre talasa poskupljenja struje, prosečno domaćinstvo je za račune izdvajalo drastično manje novca.

PROSEČAN RAČUN VEĆI I ZA 1.300 DINARA

Što se tiče novembarskih računa, oni će biti nešto više nego prethodni, jer je struja sada skuplja za 9,28 odsto. Tako će prosečno domaćinstvo koje troši 350 kilovat-časova električne energije mesečno, ovog meseca morati da izdvoji i do 5.150 dinara samo za struju.

U slučaju da se više struje troši noću nego danju, računi svakako mogu da budu niži, jer je struja noću jeftinija. Za domaćinstvo koje, primera radi, troši 100 kilovat-časova noću, a ostalih 250 danju, račun će biti oko 4.270 dinara. Da cene struje u praksi ipak nisu porasle samo 9,28 odsto, najbolje pokazuju stari računi, od pre samo godinu dana, pre nego što je osnovna potreba svih domaćinstava, električna energija, poskupela čak tri puta.

Recimo, domaćinstvo sa potrošnjom od 350 kilovat-časova, prošlogodišnji novembarski račun platilo je do 3.845 dinara, i to ukoliko je struju trošilo samo tokom dana, kada je struja skuplja. Ako je, primera radi, 100 kilovat-časova utrošeno noću, a preostalih 250 danju, račun je tada bio 3.175 dinara.

Dakle, kada se tek pristigli računi uporede sa prošlogodišnjim, vidi se da razlika ide i do 1.305 dinara. U zavisnosti od toga da li se više struje trošilo danju ili noću, račun je sada, u odnosu na lane, veći i za 35 odsto.

Za potrošače veći računi, za radnike jednokratna pomoć

Elektroprivreda Srbije je, inače, tokom prošle godine, pre tri poskupljenja struje, imala gubtike od čak 72,6 milijardi dinara, odnosno oko 620 miliona evra, kako se navodi u finansijskom izveštaju. A u odnosu na godinu dana ranije, gubici su uvećani za čak 492 miliona evra.

Ipak, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović samo nekoliko dana pred izbore rekla je da će u 2023. EPS ostvariti “najveći prihod u poslednje dve decenije”, a povodom toga, najavila je da će svi zaposleni u EPS-u i ProTentu uz decembarsku platu dobiti jednokratnu pomoć od po 20.000 dinara.

Imajući u vidu da je prema zvaničnim podacima u EPS-u zaposleno 20.008 ljudi, ispada će u svrhu “zahvalnosti zaposlenima” biti isplaćeno više od 400 miliona dinara, odnosno oko 3,41 miliona evra.

Za zaposlene u ProTentu, kojih prema zvaničnim informacijama ima 7.340, biće isplaćeno približno 147 miliona dinara, dakle 1,25 miliona evra.

(Tpknews.com/Nova)

2 Komentari

  1. Hoce Vikendashu, hoceee. Zasto? Zato sto penzose a i ove ostale sa drzavnog jasla (a bogme i ove kod privatnika) boli du*e zbog toga sto je ovaj procerdao srbiju, prodao nase sume belosvetskim peletarama i drvnoj industriji EU, USrA i kine, izvore pijace vode koka koli, reke pretvorio u nekakve mini elektrane od kojih niko ne vidi ni kWh koristi, prodao nase rudnike (celu Istocnu Srbiju prekopavaju kinezi, kanadjani i liliputanci), fakultete pretvorio u pijacu za kupovinu diploma … stadione u bokserske arene …
   Nase drage penzose jedino zanimaju redovna primanja i ako se govori o povecanjima pa bilo i do 5% dovoljno je. Koga briga sto je nesto poskupelo i preko 200%?!? Krivi Rusi okupatori zar ne?!?
   Ovde vlade padaju kada nema redovnih penzija i plata. Sve dok ih ima, iznos je i manje bitan. Jer, parizer, kao “luksuzna namirnica”, moze da se kupi za 250din kg. Lebac Sava pun aditiva i hemije najjeftiniji u EU, … sta vise da se pozeli?!? Mozda neki namaz preko? Senf ili majonez ne daj boze???
   Shvatas, ne znaju za bolje, Plase se i da pomisle o necemu boljem. Jer, svi pamte hiperinflaciju, i da naravno, za tu stagnaciju dostojanstva nije bio kriv SPS (isti ovaj kadar koji danas vlada u SNS-u) vec su uvek krivi neki drugi strani elementi!
   Nema pameti, kulture, ovo je drzava Srbija i ovde ce uvek biti bas ovako.
   Zato su svi mladi otisli odavde kao i nasi dedovi i nikada se nece vratiti cak ni kao strani penzioneri. Nisu valjda naivni da poput nasih dedova stede u nasim bankama tesko stecen novac pa da im neki SPS sada SNS kadar izazove inflaciju i pokrade milijarde? Valjda su naucili lekciju!
   Ubedjen sam da ce Srbija postati smetliste i odlagaonica EU otpada i to ne u tako dalekoj buducnosti!
   Zivela nam Srbija!

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker