VUČIĆEVA VLAST U MAJDANPEKU STALA UZ ZIĐIN: Prete otpuštanjem rudara ako se nastavi problem na Starici

Rukovodstvo Opštine Majdanpek podržalo je u sredu aktivnosti kineske kompanije Ziđin koper Srbija (Zijin Copper) u tom gradu, a ekološke aktiviste i druge građane „mole da prekinu svaku aktivnost na planini Starici i da omoguće nesmetano i bezbedno odvijanje proizvodnje na Severnom reviru“.

Foto: Ne dam, Nu dau

Uprava Ziđina je obavestila opštinsko rukovodstvo da će, ukoliko se situacija ne popravi, raskinuti ugovore sa radnicima koji rade na Severnom reviru.

Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Opštine Majdanpek povodom sukoba na planini Starici, gde ekološki aktivisti pokušavaju da spreče miniranje, rukovodstvo Opštine tvrdi da Ziđin „drži koncept razvoja rudarske industrije i dobrobiti društvene zajednice“ ii da je „posvećen izgradnji zelene visoko-tehnološke vodeće međunarodne rudarske korporacije, da se pridržava vrednosti harmoničnog stvaranja bogatstva i koordinisanog razvoja preduzeća, zaposlenih i društva“.

Ogranak kompanije Ziđin u Majdanpeku je dao veliki doprinos povećanju zaposlenosti i rešavanju problema građana, otvorena su nova radna mesta, 508 građana je direktno zaposleno, a još 480 ljudi je primljeno preko spoljnih saradnika, navela je opštinska vlast.

Opštinsko rukovodstvo je na svom sajtu saopštilo da su stabilna proizvodnja, redovno izmirivanje obaveza za poreze i takse, uslovili da 2021. godine Ziđin učestvuje u punjenju budžeta opštine Majdanpek sa 600 miliona dinara, a da je u prethodna dva kvartala 2022. godine, to iznosilo 700 miliona.

Tvrdi se da je Ziđin „posvećen stvaranju zelenog rudnika“ jer je uložio 680 miliona dinara u zaštitu životne sredine.

O miniranju koje kineska kompanija izvodi na planini Starica, vlast u Majdanpeku objašnjava da se to čini kako bi se „odstranili veliki bezbednosni rizici strmih kosina i klizišta na Severnom reviru“, a da je to ranije potvrdila i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Ogranku Ziđina u Majdanpeku naloženo je, kako je navedeno, da što pre počne „radove sanacije“ da bi se osigurala bezbednost građana, opreme i radnika na Severnom reviru, za šta Ziđin poseduje sve neophodne dozvole nadležnih organa i u skladu sa procedurom koju je odobrilo Ministarstvo rudarstva i energetike – kaže Opština.

Zaključuje se da je šteta koju su pojedini građani koji su se smestili u blizini mesta gde Ziđin izvodi rudarske radove, „postavljajući šatore, zastrašujući radnike u proizvodnji, oštećujući opremu za rad, urušavajući minske bušotine i konstantno podižući svoje aktivnosti na viši nivo, dovelo do nemogućnosti održavanja redovne proizvodnje i njenog zastoja na Severnom reviru“.

Te aktivnosti su zaustavile rad dva rovokopača i 41 kamiona, pa je zbog toga 56 radnika poslato na prinudni odmor i ostavljeno da čeka dok se ne steknu uslovi, obavestio je Ziđin rukovodstvo Opštine.

Čelnici Opštine zato „mole građane da prekinu svaku aktivnost na Starici i da omoguće nesmetano i bezbedno odvijanje proizvodnje na Severnom reviru“.

(Tpknews.com/Beta)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker