HRVATSKA U ŠENGENU: Evo šta možete da unesete, u suprotnom kazne do 13.000 evra!

Naše zapadne komšije su od prvog januara postali članice šengenskog prostora i evrozone, što znači da nakon prelaska hrvatske granice nema više čekanja na drugim granicama, ali ni menjanja evra (ili neke druge valute) za kune.

Screenshot/YouTube

To će vam u značajnoj meri olakšati putovanje, ukoliko preko Hrvatske idete na primer u Sloveniju, Austriju ili Italiju, ali je moguće da će kontrole na ulasku u zemlju biti rigoroznije, poput onih koje znamo sa mađarske granice.

Iako su već postali članica evrozone, od 1. januara 2023. počeo je period dvostrukog opticaja valuta, koji će trajati 14 dana, odnosno do 14. januara 2023. u 24 sata.

U tom periodu, u slučaju gotovinskih transakcija, osim evra, moći će se koristiti i kunska gotovina kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Iznosi novca koji se moraju platiti ili obračunati preračunavaju se po fiksnom kursu konverzije koji je postavljen na nivou od 1 evro = 7,53450 kuna, prenosi Blic.

Ulazak Hrvatske u šengenski prostor obeležen je simboličnim uklanjanjem table na graničnom prelazu Bregana, podizanjem rampe i zelenim svetlom za slobodan prolaz na mestu nekadašnje granične kontrole.

KOJE ARTIKLE NA SMETE DA UNESETE U HRVATSKU?

A ako planirate uskoro da putujete u inostranstvo, sigurno se pitate šta (ne) smete da nosite preko granice i koje su kazne, koliko paklica cigareta može biti u kolima, da li ćete biti kažnjeni ako u prtljažniku nađu dve rolnice sira i „dasku“ slanine, da li je dozvoljeno preneti istu količinu piva i vina, šta je sa jakim alkoholnim pićima…

Ima tu nekih nelogičnosti, iz nekih zemalja možete uvoziti neograničeno količine ribe, od drugih ni gram mesa, nigde nećete imati problema sa slatkišima, ali sa hranom za bebe hoćete.

Upravo zbog svih ovih pravila, kojih ima toliko da ih ponekad nije lako zapamtiti, donosimo samim carinicima spisak svih stvari koje možete, a što ne morate uneti u Hrvatsku, piše Večernji list.

Prvo, treba napomenuti da se ova lista odnosi na uvoz robe iz zemalja van EU, sa izuzetkom Švajcarske, Islanda, Norveške, San Marina, Andore i Lihtenštajna. Dakle, za ove poslednje navedene zemlje važe ista pravila kao da prevozite robu unutar EU i nema ograničenja.

Za Farska Ostrva i Grenland važe još neka posebna pravila.

Ukratko, ako uvozite robu iz trećih zemalja (npr. Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Albanije itd.), limit za uvoz robe ne sme biti veći od 3.200 kn po osobi u pomorskom i vazdušnom prevozu i 2.200 kn u svim ostalim vrstama prevoza, odnosno 1.100 kuna za putnike mlađe od 15 godina, bez obzira na prevozno sredstvo kojim putuju.

DUVAN I ALKOHOL

Putnici avionom u Hrvatsku mogu doneti nešto više duvanskih proizvoda od onih koji putuju drugim vidovima prevoza. Oni koji putuju avionom mogu da ponesu 200 cigara, 100 cigarilosa, 50 cigara i 250 grama duvana za pušenje.

Ljudi koji putuju drumom ili železnicom mogu da ponesu 40 cigareta, 20 cigarilosa, 10 cigara i 50 grama duvana za pušenje.

Svi putnici mogu da ponesu istu količinu od 50 grama zagrejanog duvanskog proizvoda, 10 mililitara e-tečnosti i 50 grama tzv. novih duvanskih proizvoda iz člana 94 stav 2 Zakona o akcizama.

Кada je reč o alkoholnim pićima, ista pravila važe za putovanje drumskim, vazdušnim i pomorskim prevozom – svako sme da unese 16 litara piva, 4 litra vina i 2 litra alkoholnih pića koja imaju manje od 22% alkohola, odnosno jedan litar jačeg alkoholnog pića.

Ako želite da platite akcizu, moguće je, pod uslovom da imate više od 17 godina, da unesete 800 cigareta, 400 cigarilosa, 200 cigara, kilogram duvana, 10 litara žestokog pića, 90 litara vina, 110 litara. piva i 100 mililitara e-tečnosti.

Količine preko navedenih nećete moći da unesete ni uz plaćanje.

PROIZVODI ŽIVOTINJSKOG I BILJNOG POREKLA

Meso, riba, sir, mleko, jaja i ostali proizvodi životinjskog i biljnog porekla Carinski službenici obavljaju službene kontrole proizvoda životinjskog porekla, tako da uopše nije dopušteno uneti meso i mleko kao ni prozivode od mesa i mleka.

Dopušteno je po osobi uneti 20 kilograma sveže, sušene, kuvane, osoljene ili dimljene ribe, rakova i dagnji. Kada su u pitanju drugi proizvodi životinjskog porekla, poput meda, jaja, proizvoda od jaja, mesa puževa ili žabljih bataka, tu je dopušteno uneti do 2 kg po osobi.

Svežeg voća i povrća, osim krompira, smete uneti do 5 kilograma.

Ostali proizvodi (hrana za bebe i kućne ljubimce, kolači, slatkiši, dodaci prehrani, gorivo…) putnici iz trećih zemalja mogu u Hrvatsku uneti do 2 kilograma mleka u prahu za hrane za bebe, i posebne hrane koja se koristi zbog medicinskih razloga, te za unos hrane za kućne ljubimce koja se koristi zbog zdravstvenih razloga, uz uslove da ne zahteva držanje u frižideru pre otvaranja.

Bez ograničenja ili u količini za ličnu upotrebu, svi putnici u Hrvatsku mogu uneti hleb, kolače, keks, vafle i oblatne, dvopek, tostirani hleb i slične prepečene proizvode sa manje od 20 odsto prerađenih mlečnih proizvoda i proizvoda od jaja koji su trajni na sobnoj temperaturi.

Bez ograničenja se mogu uneti i brojni drugi proizvodi poput čokolada i poslastica s manje od 50 posto prerađenih mlečnih proizvoda i proizvoda od jaja, dodataka hrani pakovanih za krajnjeg potrošača koji sadržavaju manje količine (ukupno manje od 20 %) prerađenih proizvoda životinjskog porekla, masline punjene ribom, testenina i rezanci, koncentrati supe i poboljšivači ukusa, piše Večernji list.

Kad je u pitanju gorivo, u kanisterima smete prevesti do 10 litara identičnog goriva onom koji se nalazi u vašem vozilu, dakle nema prevoza dizela ako vozite benzinca.

KAZNE SU VELIKE, ZATO PRIPAZITE

Unošenje gotovih lekova za lične potrebe putnika moguće je u količinama potrebnim najviše za lečenje do mesec dana (uz uslov da su odobreni od nadležnih organa zemlje proizvođača) i to uz posedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije (prepisa istorije bolesti, potvrde lekara).

Unošenje lekova koji sadrže drogu, takođe za lične potrebe putnika, moguće je u količini potrebnoj za lečenje do najviše 5 dana, i to takođe uz posedovanje medicinske dokumentacije.

Ako ipak odlučite da se „kockate“, znajte da vas mogu opaliti po džepu sa kaznom koja može da iznosi i do 100.000 kuna (preko 13.000 evra).

Poznati primeri kazni iznosili su 670 evra za pokušaj unošenja dve vreće, odnosno oko 15 kg kupusa, 460 evra za tri bundeve, 530 evra za tri akumulatora te čak 2.900 evra za 6 kilograma svežeg i 5 kilograma suvog mesa.

(Tpknews.com/Blic/Večernji list)

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker