VLADA SRBIJE LAŽE? Rio Tinto tvrdi da nije bilo nikakvih dogovora o poništenju izgradnje rudnika!

Portparol međunarodne rudarske kompanije Rio Tinto u Velikoj Britaniji saopštio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da ta kompanija “nije kontaktirana oko mogućnosti poništenja” bilo kakvih dogovora u Srbiji, gde planira izgradnju rudnika litijuma.

Ilustracija/Screenshot

Na najavu Vlade Srbije da postoji mogućnost da se stopira Rio Tintov projekat, odgovor je 19. januara za RSE dalo i predstavništvo te kompanije u Srbiji.

Oni navode da “ostaju posvećeni” projektu izgradnje rudnika litijuma i da postoje međunarodno priznati mehanizmi zaštite investicija – koji se odnose i na sva ulaganja u Srbiji.

Odgovori Rio Tinta dolaze dan nakon što je premijerka Ana Brnabić izjavila da je za nju projekat “Jadar” – “gotov”.

Zaokret u odnosu vlasti u Srbiji prema projektu “Jadar” – koji predviđa vađenje litijuma u dolini istoimene reke na zapadu kod Loznice, dogodio se nakon višemesečnih protesta protiv Rio Tinta i blokada puteva širom države. Na protestima je ukazivano na opasnost od štete po životnu sredinu, ako se sa eksploatacijom litijuma otpočne.

Rio Tinto je obećao da će poslovati u skladu sa zakonima i ekološkim standardima, ali se sa projektom zastalo u momentu kada je kompaniju od dobijanja dozvole za rudnik delilo nekoliko koraka.

Predstavništvo Rio Tinta u Srbiji je saopštilo da njihov prioritet “nije razmatranje potencijalnih tužbi”, već sprovođenje projekta “Jadar” – uz poštovanje najviših standarda, najbolje međunarodne prakse i važećih propisa Srbije i Evropske unije.

“Što podrazumeva i pribavljanje odgovarajućih pravnih saveta u vezi sa svim aspektima poslovanja, kako bismo osigurali da uživamo pravičan i ravnopravan tretman i da se ni na koji način nezakonitim, nerazumnim ili diskriminatornim merama ne ugrožava naša investicija”, navode u odgovoru za RSE.

Iz predstavništva Rio Tinta u Srbiji za RSE su izjavili da je Memorandum o razumevanju iz 2017. godine jedini dokument koji je potpisan između Vlade Srbije i te kompanije – ali da taj dokument nije pravno obavezujući.

Novinarka nedeljnika NIN Sandra Petrušić izjavila je da ne veruje da će se kompanija Rio Tinto povući iz Srbije, kao i da su predstojeći izbori razlog ovakvih izjava predstavnika vlasti, koji najavljuju “odlazak” ove kompanije iz naše zemlje.

– Možda će država reći: ‘Idi Rio Tinto’ do izbora, i oni će reći: ‘Da’, i nastaviće da rade ono što rade. To se i dešava od početka ove priče. Rio Tinto ne prestaje nijednog trenutka sa otkupom kuća i širenjem prostora. Oni su velika kompanija, imaju para i mogu da čekaju pet ili šest godina. Dočekaće svoj trenutak da to plasiraju ponovo. Pritom, ne vidim da su baš naročito uzbuđeni, tako da imam utisak da imaju dobar dil sa vlašću – smatra Petrušić.

(Tpknews.com/RSE)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker