UGALJ SAMO ZA PREPRODAVCE: Nema više povlastica za požarevačke penzionere, invalide i sindikate

Iz Termoelektrana Kostolac (TE-KO), ogranka „Elektroprivrede Srbije”, obavestili su udruženja penzionera, invalida, kao i sindikate iz požarevačkog kraja da u narednoj grejnoj sezoni neće po povlašćenim uslovima prodavati ugalj njihovim članovima, kao što je to bilo godinama unazad.

Foto: Facebook

Kako navodi u obaveštenju Danijela Kostić-Todić, finansijska direktorka Ogranka „TE-KO Kostolac”, zbog promene eksploatacionih uslova i otežane tehničko-tehnološke eksploatacije lignita u prethodnom periodu, kao i zbog potreba za povećanom proizvodnjom električne energije, radi održavanja energetske stabilnosti Republike Srbije, JP EPS neće vršiti prodaju sirovog komadnog uglja kategoriji potrošača u koju spadaju udruženja penzionera, sindikata, invalida, za grejnu sezonu 2023/24. godine.

U požarevačkom udruženju penzionera kažu da su obaveštenje dobili, ali da još nisu razgovarali sa članstvom. Dobrivoje Obradović koji je predvodio prošlogodišnje proteste zbog problema sa isporukom uglja, kaže da će bez obzira na sve kostolački ugalj biti isporučivan privatnicima, pa će penzioneri i ostali na koje se ovo odnosi, sada biti primorani da kupuju na stovarištima sa svim trgovačkim maržama, što smatra, kako kaže, pljačkom.

Hoće da primoraju penzionera da sa penzijom od 18 hiljada kupe ugalj po ceni od 16, 17 hiljada po toni, a prošle godine smo preko udruženja plaćali 8.800 dinara, što je upola jeftinije. To je prisilno uzimanje od penzionera, invalida, sindikata, dok se istovremeno ugalj koji se takoreći kopa u dvorištu našeg grada, prevozi preprodavcima, za šta postoje video-zapisi kao dokaz. Kažu da za nas nema, a te količine koje mi svi zajedno potražujemo su maltene jednodnevna proizvodnja na kopu u Kostolcu, kaže Obradović. On smatra da penzioneri to neće moći tek tako da prihvate. Najavljuje da će o svemu obavestiti kabinet predsednika države i resorno ministarstvo.

Na adresu gradske organizacije invalida, kako se saznaje, nije stigao zvaničan dopis iz „TE-KO Kostolac”. Oni su u međuvremenu, poučeni prošlogodišnjim lošim iskustvom, već počeli sa upisom za ugalj za iduću sezonu, ali za sada se samo prave spiskovi, bez uplata. Međutim, ako im dopis stigne, najavljuju protest.

Nezvanično, ni Savez samostalnih sindikata u Požarevcu nije još dobio obaveštenje da njihovi članovi neće biti u prilici da direktno iz Kostolca kupe ugalj za narednu grejnu sezonu.

(Tpknews.com/Politika)

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Dragi penzioneri. Pa to je politika vašeg voljenog vodje. Šta mislite da ćete imati neke asne od kartica? Samo prazna Vučićeva obećanja. On i računa da svi vi imate dečiju pamet pa da živite od njegovih praznih obećanja. Da li možete jesti i grejati se na njima? Bar malo razmislite kuda vas je doveo?

  2. “Hoće da primoraju penzionera da sa penzijom od 18 hiljada kupe ugalj po ceni od 16, 17 hiljada po toni, a prošle godine smo preko udruženja plaćali 8.800 dinara, što je upola jeftinije”. Digresija, prošle godine su plaćali 4.400 dinara, što je upola jeftinije nego sadašnje stanje. Ne kapiram jel ste toliko zaboravni da se borite da ostane 8.800 dinara pominjući 17.000, 18.000 hiljada, a do juče je bio 4.400 za penzionere i ostale socijalne slučajeve, takoreći dve trećine ukupnog stanovništva. Nama se najviše isplati da se vratimo u pećine i močugama jurimo plen kako bi se prehranili kad već nemamo kapaciteta da se odupremo galopirajućem kapitalizmu i močugama ga resetujemo na socijalizam. Večerajte i spomenite desetak tona uglja… Bog da prosti..😕

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker