STRAŠNO! U potrazi za zlatom, miniranjem izazvali veštački zemljotres u blizini Petrovca na Mlavi?!

U nedelju, 10. septembra, u 12:07 časova po lokalnom vremenu registrovan je zemljotres magnitude 3.1 jedinica Rihterove skale na području Petrovca na Mlavi, 11 kilometara jugoistočno od ovog mesta, saopštio je Republički seizmološki zavod.

Foto: RSZ

Teorijski intenzitet u epicentru procenjen je na IV stepena Merkalijeve skale. Zemljotresi ovakvog intenziteta ne mogu izazvati oštećenja na objektima u epicentralnoj oblasti, navedeno je na sajtu ove institucije.

Prema koordinatama, epicentar je bio na području sela Šetonje, u oblasti između, Krepoljina, Ždrela, Velikog Laola i Busura, na krajnjem jugu braničevskog okruga.

Kako nezvanično saznaje Insajder Mile Sova, potres je izazvan veštački zbog dubinskog miniranja koje je izvršila kanadska kompanija Dandi. Ova kompanija je otkrila veliko nalazište zlata u blizini Žagubice, na lokalitetu Čoka Rakita gde još uvek vrši istraživanja, a osim u Žagubici, zlato i prateće metale istražuje i u opštinama Petrovac na Mlavi i Kučevo.

Inače, zemljotresi mogu biti prirodni i veštački. Veštački nastaju zbog čovekovog delovanja na okolinu u vidu miniranja kamenoloma ili dubljih rudničkih basena, nuklearnih proba i tako dalje. Kao posledica toga, javlja se podrhtavanje tla koje je lokalnog tipa i ne može napraviti veće štete na objektima. Izuzetno su štete većih razmera moguće ako je neko naselje u neposrednoj blizini ili se vrši detoniranje na malim dubinama, a iznad mesta eksplozije postoji naseljeno mesto.

Prirodni zemljotresi su oni koji nisu nastali čovekovim delovanjem. U većini slučajeva je to zbog kretanja tektonskih ploča i njihovih međusobnih interakcija, vulkanskih erupcija i eksplozivnih erupcija i kao posledica pada nekog nebeskog tela na Zemlju.

(Tpknews.com/I.M.S.)

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Зар ви не знате, (или се правите да не знате, што је горе) да се на улазу у Горњачку клисуру налази велики каменолом, у коме се повремено минирањем ослобађа нови материјал. Ако не знате, у реду ево сазнали сте, а ако сте знали а пишете овакав текст онда нисте ништа бољи од неке тамо жуте штампе или трећег ока који ради сензацији шире панику.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker