POVRATAK U NORMALU: U Austriji ukinute sve epidemiološke mere, osim u Beču – ministar iz revolta podneo ostavku

U Austriji su od ponoći ukinute gotovo sve epidemiološke mere uvedene zbog koronavirusa, a ministar zdravlja je podneo ostavku zbog neslaganja sa ovom odlukom.

Foto: EPA

Naime, u Austriji je ukinuta većina mera za suzbijanje novih zaraza koronavirusom, uključujući PCR test. U nekim delovima zemlje, poput glavnog grada Beča, i dalje su na snazi strože epidemiološke mere nego na saveznom nivou.

PCR testiranje će se i dalje primenjivati na zaposlene i posetioce u austrijskim staračkim domovima i bolnicama. Ovaj uslov je na snazi od 19. februara za ulazak u Austriju.

U nekim slučajevima zaštitne maske tipa FFP2 su i dalje obavezne ili preporučene na nekim mestima. Oni su i dalje obavezni za područja visokog rizika za novu infekciju koronavirusom, kao što su starački domovi, bolnice, javni putnički prevoz, prodavnice osnovnih potrepština, apoteke, banke i pošte.

Za sve ostale zatvorene prostore važi preporuka za zaštitu maske tipa FFP2. U Beču su, međutim, takve maske i dalje obavezne u svim radnjama.

U Austriji je uvođenje mera protiv korone takođe dovelo do ponovnog otvaranja noćnih klubova. U Beču je već najavljeno da će u restoranima i dalje biti na snazi uslov za PCR. Ovo će važiti i za bečke noćne klubove.

Neposredno pre ukidanja gotovo svih mera protiv korone, austrijski ministar zdravlja Volfgang Mikštajn, za kojeg se znalo da ne podržava ukidanje mera jer je smatrao da je prerano, u četvrtak je iznenađujuće podneo ostavku.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker