AUSTRIJA UVELA NOVE MERE: Ko se zarazi na odmoru u Srbiji odmah gubi posao

Putovanje na odmor u zemlje za koje postoji upozorenje Ministarstva spoljnih poslova Austrije može izazvati problema prilikom povratka u Austriju.

Foto: EPA-EFE

Stanovnici Austrije odskoro mogu, bez ograničenja, ponovo da putuju u brojne zemlje, ali ko se na odmoru zarazi korona virusom i zbog toga bude sprečen da radi, može izgubiti pravo na platu, a u najgorem slučaju i posao, upozoravaju eksperti za radno pravo.

Austrija je od sredine meseca otvorila granice, to jest ukinula obavezan dvonedeljni karantin za 31 zemlju EU, EFTA i Evropskog ekonomskog prostora. Među tim zemljama nisu zemlje Zapadnog Balkana, ali ni Velika Britanija, Švedska, Portugal, Turska, Rusija, Ukrajina, Rusija.

Ako se neko vrati iz regiona u kojem postoji rizik od zaraze korona virusom ili postoji sumnja da se zarazio, on ne sme na radno mesto. Na osnovu toga poslodavac ne mora da mu plaća platu u vremenu trajanja odsustvovanja, a može mu dati i otkaz. Takođe upozoravaju da poslodavac može, ako se radi o nepoštovanju upozorenja, tražiti i obeštećenje.

Direktor Instituta za radno i socijalno pravo Univerziteta Linc Elijas Felten ističe da zaposleni prema poslodavcu generalno ima obavezu vernosti.

Prema njegovim rečima, zaposleni je pravno gledano „na sigurnoj strani“, ako putuje u zemlje za koje ne postoji upozorenje.

Ko se u takvoj zemlji zarazi, može od trećeg dana oboljenja na bolovanje, a ako mora „samo“ u karantin, onda, kako smatra Felten, poslodavac mora do jedne nedelje izostanka radniku da isplati platu.

Međutim, ko se zarazi u zemlji za koju postoji upozorenje prete mu radne posledice do otkaza, upozorava Felten.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker