TRAGEDIJA: Devojčica (2) iz Svilajnca umrla od velikog kašlja

Sara Trifunović iz Svilajnca, koja ima tek dve i po godine, preminula je od zapaljenja pluća u jagodinskoj bolnici.

Sara Trifunović / Foto: Porodična arhiva

Sara Trifiunović iz Svilajnca, lečena je inhlacijom od kašlja, a preminula od zapaljenja pluća. Ona je preminula u jagodinskoj bolnici, po rečima lekara od bronhiolita, stanja između bronihitisa i upale pluća, a predhodno je desetak dana lečena u svilajnačkom Domu zdravlja.

Sara je sahranjena juče u rodnom Kušiljevu, posle odbukcije koja je obavljena po nalogu Višeg tužilaštva.

Dete je lečeno u Domu zdravlja u Svilajncu od 28. decembra zbog temperature i kašlja, preminula je 10 janura.

– Našu bol ništa ne može da nadoknadi. Očekujemo nalaz obdukcije. Nezvanično su nam kazali da je dete preminulo od zapaljenja pluća, a dete je lečeno inhalcijom od kašlja. Sara bi u aprilu napunila tri godine, kaže neutešni otac Miloš.

Saru su roditelji odveli lekaru, zbog temprerature, 28. decembra kada je dobila terapiju, ali 9. januara u ponedeljak ujutru prepisana je samo inhalacija.

Sara Trifunović kada je bila beba, sa roditeljima / Foto: Porodična arhiva

– Posle prve terapije 28. decembra detetu je bilo bolje nekoliko dana, zatim su usledili praznici, ali u subotu i nedelju počela je da kašlje. U ponedeljak nam je doktorka dala inhalaciju. Pitao sam doktorku da se uradi snimanje pluća, ali ona je smatrala da ne treba zračiti malo dete, priseća se Miloš.

Saru je inhalacija osvežila, ali tokom dana bivalo joj sve lošije, oko ponoći je zatražena pomoć u hitnoj službi, pa je upućena u Jagodinu, ali spasa nije bilo, oko četiri sata u utorak ujutru dete je preminulo.

– Lekari ništa nisu mogli da urade. Sada se svi pitamo zašto doktorka nije dala uput za snimanje pluća, zašto nismo dobili uput da radimo laboratoriju, analizu krvi i mokraće. Sara je živa stigla do Jagodine, dete je disalo kada ga je supruga predala lekarima. Lekari su pokušali reanimaciju, sve što je bilo u njihovoj moći, priča Miloš i pita se kako lekari u Svilajncu “nisu čuli zapaljenje pluća, jer nije to mala stvar”.

– Doktor kome verujemo je rekao da je kašalj i prepisao inhalaciju u kućnim uslovima. Imamo još jedan problem u selu, beba od trinaest meseci, lečena je četiri nedelje od gripa, a sada ima zapaljenje pluća i u mnogo teškom stanju leži na pedijatriji u Ćupriji – priča Miloš.

Dvoipogodšnjakinja dopremljena u jagodinsku bolnicu sa dijagnozom bronhiolit, odnosno prelazno stanje između bronhitisa i upale pluća. To je po rečima lekara stanje koje se leči, a dete je lečeno od 1. januara. Životne funkcije deteta su odumirale kada je ušlo u bolnicu. Lekari, pedijatri i anesteziolozi su pokušali reanimaiju, međutim nije im ostalo ništa drugo sem da konstatuju smrtni ishod, dete više nije davalo znake života.

-Dete je već bilo mrtvo kada je doveženo u bolnicu. Ništa zvanično bolnica nije saopštavala povodom toga. Imali smo unutrašnju kontrolu, stučnu proveru, komisija je zasedala, pa kada bude sve poznato videćemo da li ćemo izaći sa saopštenjem u javnost. Uglavnom se sve sprovodi što treba po tom pitanju. Tražena je sudsko-medicinska obdukacija, roditelji su bili protiv toga, ali tužilaštvo i zakon to nalažu, kaže zamenik direktora te bolnice dr Aleksandsr Ilić.

U Višem tužilaštvu potvrđuju da je obdukcija obavljena i da se za desetak dana očekuju rezultati svih analiza, jer su delovi tkiva poslati u laboratorije. Direktorka Doma zdravlja u Svilajncu Vera Branisavljević se nije javljala na telefon. Kako Blic saznaje i tamo se sprovodi kontrola rada u tom slučaju.

TPKNEWS/Blic

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker