ANA BUDIMIROVIĆ KIĆANOVIĆ: Dveri u Požarevcu pozvao na bojkot izbora do pobede!

Dveri u Požarevcu ocenio je da sagledavajući situaciju u zemlji i gradu, ne postoje uslovi za fer i poštene izbore.

Od 2012. godine, od kada je na vlasti SNS, Srbija nikada manje nije bila slobodna, poštena i demokratska. Od tada, slobodnih izbora se sećamo samo u naznakama a svi prethodni režimi su nam manje zlo od ovog pod čijom vlašću živimo. Za jednu deceniju, demokratija je doživela potpuni slom, a na scenu stupa Vučićeva autokratija.

Koliko nema demokratije govori i ova borba za slobodne i fer izbore. Od kada vlada SNS, izbori su namešteni i pokradeni, sa unapred poznatim rezultatom. I to svi znaju i svima je jasno. I onima koji su prisiljeni i ucenjeni da zaokruže opciju SNS-a i onima koji bi da se ovajde od ove lopovske vlasti ali i onima, časnim i poštenima, koji i dalje čekaju neko bolje vreme i bolje ljude koji će ih odvesti u dugo čekanu demokratiju.

Vlast se sve više upinje da svima pokaže kako je situacija u zemlji pod kontrolom i kako im nije problem to što je opozicija u bojkotu. Ali jeste im problem. Nakon bojkota oni više neće imati legitimitet svoje vlasti. Zato pokušavaju da pronađu one koji će izigravati “opoziciju“, kako bi se stvorila konfuzija kod građana ko je opozicija, ko je opozicija opozicije…

Toliko im je problem da su spustili i cenzus sa 5 na 3 posto. Tako će sprečiti da budu jednobojni u skupštinskoj sali, jer će im boje dati sve one strančice, pokretići i grupice koje ni u ludili ne bi došle do 5 posto.

Ova šarada i jeste zbog toga da Srbija na prvi pogleda ne izgleda kao jednostanačka… vraćena u vreme jednopartijskog sistema. I sve će ovo prolaziti, dok režim Aleksandra Vučića uživa podršku zapada… igrajući dvostruku ulogu: jednu na međunarodnom a drugu na unutrašnjem planu, svesno nas sve obmanjujući. Ali, ono što je presudno jeste da građani progledaju, da shvate da su izigrani, prodani od strane jednog čoveka i njihovih poltrona. Da shvate da su sve više siromašni i obespravljeni dok je nekolicina sve bogatija i bahatija. Da shvate da žive u svetu jednog pomahnitalog dikatora i njegove svite, satkanog od laži, ucena, pritisaka, iznuda, prevara, krađa, otimačina i uzurpacija.

U Srbiji se danas ne ide na izbore već na glasanje. Ne postoji opravdanje za izlazak na nepoštene izbore. Zato bojkot izbora nije hir već potreba.

Sloboda u Srbiji ne postoji, ni u jednom obliku, pa ni sloboda izbora. Pleonazam je govoriti o “fer i poštenim“ izborima. Jer u demokratiji, izbori su slobodni ukoliko nema krađe glasova, ucena i uvrtanja ruke. Izbori su fer i pošteni ako opozicija na izborima nastupa ravnopravno sa strankama na vlasti. U Srbiji toga nema ni u naznakama.

Građani ne smeju da progovore, građani ne smeju da odluče, građani se ne pitaju… A stranke opozicije kao i da ne postoje na medijskom nebu.

Podela vlasti ne postoji. Svaka državna institucija podređena je jednom čoveku. Premijer je sporedna ličnost u odnosu na predsednika iako bi po Ustavu trebalo da bude obrnuto. Mediji slede partijsku liniju što zbog straha, što zbog koristi, sudovi ne rade svoj posao, tužilaštvo ne postoji, državni tajkuni isisavaju novac iz budžeta… Ovo nije država, ovo nije normalno i podnošljivo a opiranje i nedopuštanje da nas smrve jedino je ono što nam je preostalo. Bojkot je jedino demokratsko sredstvo borbe protiv ovakvog režima.

Stranke opozicije ne bojkotuju izbore već ovaj suludi režim. Bojkotujemo ludilo u kome živimo više od 7 godina i borimo se za sistem u kome će se stvoriti uslovi za prve fer i poštene izbore od 2012.godine. Ovo je jasan stav da slobodnih i poštenih izbora neće biti dok je Aleksadar Vučić na vlasti. Bojkot je poslednja mera u demokratskom društvu.

Zato smisao bojkota nije bojkot sam po sebi, već promena izbornih uslova i oslobađanje institucija, ali pre svega samih građana. I to je prvi korak ka promeni stanja. Prvi i veliki a od prvog koraka se uvek i počinje.

Zato BOJKOT do pobede!

Ana Budimirović Kićanović, GrO Dveri Požarevac

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker