PODACI KOJI OHRABRUJU: Beg u inostranstvo smanjilo nezaposlenost u Braničevskom okrugu

Prema zvaničnim podacima Nacionalne službe zapošljavanja, na području Braničevskog okruga u januaru je bilo 5.646 nezaposlenih, što je za 1.132 manje nego u istom mesecu prošle godine.

Filijala NSZ u Požarevcu

Posmatrano pojedinačno, u periodu od poslednjih godinu dana, do smanjenja broja nezaposlenih, ili, ako uzmemo u obzir objavljene podatke OECD zemalja po kojima je petina populacije i to mahom radno sposobnih, otišlo u inostranstvo, jasno je da veći deo smanjenja nezaposlenosti otpada u stvari na katastrofalnu demografsku sliku u Braničevskom okrugu, do koga je došlo u svih osam lokalnih samouprava.

U Požarevcu je prošlog meseca na radno mesto čekalo 2.799 osoba, u Petrovcu na Mlavi 920, u Velikom Gradištu 671, u Kučevu 391, u Golupcu 308, u Malom Crniću 207, u Žabarima 188 i u Žagubici 162.

Inače, posebno brine podatak da je oko 76 odsto naših iseljenika napustilo zemlju u najboljim godinama, između 24. i 65. Kao glavne razloge za odlazak iz zemlje stručnjaci navode potrebu za boljim i drugačijim životom, ali i činjenicu da su neke profesije daleko bolje plaćene na Zapadu nego u Srbiji.

Emigracija mladih izaziva starenje populacije, gubitak radno sposobnog stanovništva i ljudskih resursa. Većina ovih migracija pogađa lokalne samouprave, međutim, malo njih je spremno da se suoči sa tom situacijom. Ključni problem u suočavanju sa posledicama sve veće migracije mladih i preduzimanju određenih koraka.

(Tpknews.com/S.A.)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Ohrabruju podaci da narod masovno beži iz ove ludare i zato se smanjuje broj nezaposlenih. Kome debilu je palo napamet da se ovim hvali? Hvaliti se treba da se broj nezaposlenih smanjuje usled povećanja broja zaposlenih a ne zato što narod odlazi iz zemlje. Uskoro će u Srbiji stopa nezaposlenosti biti nula jer osim SNS bagre će svi otići.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker