NEISPRAVNA VODA ZA PIĆE U VELIKOM GRADIŠTU? Pomor ribe u Peku po drugi put zbog ispuštanja zagađujućih materija iz hladnjače u Braničevu (VIDEO)

U reci Pek, u delu koji protiče između golubačkog naselja Braničevo i sela Kusiće, opština Veliko Gradište, u utorak je došlo do pomora ribe, a meštani navode da se oseća i neprijatan miris.

Foto: Privatna arhiva

– Sumnja se da je do pomora došlo usled ispuštanja nepoznatih zagađujućih materija iz postrojenja za preradu otpadnih voda hladnjače Coolfood koja se nalazi u naselju Braničevo, ali je važno da ovo potvrde nadležne institucije. Sumnja postoji jer iznad ispusta nisu primećene mrtve ribe i neprijatan miris – , naveo je Aleksandar Bogdanović.

Inače, ovo je drugi akcident tog tipa ovog leta. Početkom jula reka Pek u istom delu je bila gotovo crna, a situacija je bila takva da roditelji nisu više smeli da puštaju decu da se kupaju na plaži koja se nalazi tri kilometara nizvodno, u selu Kusiće.

– O današnjem akcidentu i pomoru ribe je obavešten nadležni lokalni inspektor za zaštitu životne sredine, koji je već izašao na teren. Poslata je i prijava preko aplikacije gReact Ministarstva za zaštitu životne sredine, kao i na adrese Sektora za nadzor i preventivno delovanje u životnoj sredini i Sektora za upravljanje otpadom i otpadnim vodama resornog republičkog ministarstva – , navodi Bogdanović, dodajući da su se obratili i Ekostraži i RERI-ju.

Da podsetimo, TPKNEWS je početkom jula već pisao o prvom akcidentu koji se tada dogodio. Do objavljivanja tog članka u više navrata pokušali smo da stupimo u kontakt sa nadležnom službom iz Golupca, opštinskom upravom Golubac i kompanijom „CoolFood” iz Braničeva, ali na naše telefonske pozive i poruke niko nije odgovorio.

Otpadne vode i kanalizaciju iz hladnjače u Braničevu, ispuštena direktno u reku Pek početkom jula

Par dana nakon naše objave, stiže odgovor od Šefa odseka za integrisano zagađenje Sektor za nadzor i preventivno delovanje u životnoj sredini, koji, u poruci koju je poslao tvrdi da na osnovu informacija koje je dobio od strane inspektora za zaštitu životne sredine iz Golupca, u stvari, iz hladnjače Coolfood u Braničevu u reku Pek je ispušten sok od višnje.

Kako nezvanično saznajemo, zbog ponovne potencijalne zagađenosti, ovoga puta iz hladnjače Coolfood koja se nalazi samo nekoliko kilometara uzvodno u naselju Braničevo, reke Pek koja se takođe nalazi u neposrednoj blizini vodoizvorište „Jelak – Smonice“ u Velikom Gradištu, sa kojeg se pijaćom vodom snabdevaju naselja Veliko Gradište, Beli Bagrem, Požeženo i Kusiće, voda sa ovog vodoizvorišta je zdravstveno ne bezdedna za korišćenje.

(Tpknews.com/N1)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker