NEMAČKA DONELA ODLUKU: Rampa za sve građane koji nisu iz EU do kraja juna

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer najavio je danas da će ograničenja za ulazak građana iz takozvanih trećih zemalja u Nemačku važiti do kraja juna.

Nemačka će od 15. juna otvoriti granice prema susedima Švajcarskoj, Austriji, Francuskoj, Italiji i Danskoj.

Od utorka građani EU i Švajcarske moći će bez kontrole i karantina da uđu u Nemačku.

Zehofer je objasnio da je odluka o otvaranju granica doneta zbog pozitivnog razvoja trendova u borbi protiv virusa korona.

“Time je ponovo uspostavljena sloboda putovanja unutar Evrope”, rekao je Zehofer.

Predviđeno je ukidanje kontrola na granici sa Austrijom, Švajcarskom, Francuskom, Danskom i Italijom od 15. juna, dok za putnike iz Španije od 21. juna važi sloboda putovanja. Kontrole na granici sa Holandijom i Belgijom su već ranije “pale”, a i sa Luksemburgom više ne postoje od 15. maja.

Ograničenja za ulazak građana iz takozvanih trećih zemalja važiće do kraja juna, naveo je Zehofer. On je dodao da se još ne zna tačno kada će biti doneta odluka i o popuštanju mera prema tim građanima.

“Za sada će se postojeća pravila za putnike koji nisu članovi EU produžiti do kraja juna”, rekao je Zehofer i dodao da će upozorenje za putovanja nemačkih državljana u zemlje koje nisu deo EU ili Šengen zone važiti do 31. avgusta”. Ako se situacija sa virusom korona pogorša, ponovo ćemo se pozabaviti ovim stvarima”, rekao je on.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker