POČEO PROTEST POLJOPRIVREDNIKA: Blokirani putevi širom Srbije, u petak se ide za Beograd (VIDEO)

Širom Srbije se ovog utorka održavaju protesiti poljoprivrednika. Poljoprivrednici su sa svojom mehanizacijom došli u centar Novog Sada, gde su se parkirali u Štrosmajerovoj ulici pored Gradske kuće. Ističu da će ovde ostati do četvrtka, a ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni, u petak će krenuti put Beograda.

Požarevac/Foto: Screenshot/Twitter

Nezadovoljni poljoprivrednici iz Braničevskog okruga, stigli su jutros sa 247 traktora na “Beogradski put” i parikrali se u obe leve trake kolovoza.

– Na sastanku u ponedeljak u Vladi svi naši zahtevi su odbijeni. Zbog toga smo primorani da izađemo na ulice. Ovde su poljoprivrednici Braničeva, Požarevca, Velikog Gradišta, Malog Crnića i Petrovca na Mlavi. Urgentna tema je da se reši cena otkupa mleka, a druga važna tema za nas ratare je niska najavljena cena za otkup pšenice. Drugog dana ćemo ući u radikalnije mere, a to su blokade puteva. Tražimo ono što ima svaki poljoprivrednik u okruženju. Ovo stanje ne možemo da preživimo – rekao je Nedeljko Savić, predsednik UPP Stig Požarevac.

Poljoprivrednici u Zrenjaninu okupili su se u pola 12, došli su ispred Kristalne dvorane, a na parking su doveli mehanizaciju.

Slavko Vukov, poljoprivrednik, kaže da je manifestacija nezadovoljstva poljoprivrednika na protestu i da će biti organizovana protestna vožnja na magistrali sat i po do dva.

On kaže da nijedan bitan zahtev od postavljenih osam nije ispunjen ni delimično, a da su jedino pomaci zabeleženi oko prelevmana na uvoz sireva iz EU.

– Najviše nas žuljaju ratarski zahtevi, vezani za dizanje subvencija po hektaru i za akcize na gorivo. Rečeno nam je da se tome može raspravljati tek 2024. godine – istakao je on.

– Išao bih i na razgovor sa crnim đavolom – odgovorio je on na pitanje da li bi išli na razgovor sa predsednikom Vučićem o njihovim zahtevima.

Kolona sa poljoprivrendicima krenula je od Kristalne dvorane glavnom ulicom u Zrenjaninu. Navodi se da postoji mogućnost blokade magistralnog puta.

Policija je poljoprivrednike koji su krenuli u protestnu vožnju od Mrčajevaca do centra Kraljeva zaustavila ispred ulaza u grad na kružnom toku i ne da im da nastave dalje, javlja N1. Predsednik Udruženja za spas i opstanak stočara Zapadne Srbije, Zlatko Kokanović, rekao je za Nova.rs da će se poljoprivrednici pridružiti protestu koji je planiran u petak u Beogradu. I njegove kolege Milan Pajić i Miroslav Matković, iz Bogatića i iz Subotice, poručuju da su spremni da krenu traktorima za Beograd ukoliko im Vlada Srbije ne ispuni zahteve.

Kolona od 50 traktora je zaustavljena, policija je okružila kružni tok i poljoprivrednici koji protestuju dalje odatle ne mogu. Traktoristima je rečeno da je navodno policija dobila naređenje da ih ne pusti u grad jer će izazvati kolaps u saobraćaju.

Poljoprivrednici su istakli da se neće pomeriti dok ih ne puste da uđu u centar grada, a pozvao je i građane da dođu i daju im podršku.

Podsetimo, poljoprivrednici traže subvencije po hektaru od 300 evra i da se na dizel ne obračunava akciza i PDV, kao i da subvencija po kravi iznosi 40.000 dinara. Cena pšenice od 18 dinara neprihtavljiva jer poljoprivrednici ne mogu da je proizvedu po tako niskoj ceni.

(Tpknews.com/Agencije)

PROČITAJ I

2 Komentari

  1. Napred poljoprivrednici šef kriminalaca mora pasti kod njega i njegovih kriminalaca su vaše pare. Srbija je opljačkana do srži.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker