PREDSEDNIK U OBILAZAK: Nova otkrića u Ramskoj tvrđavi na Dunavu

Od aprila ove godine, kada je započela nova sezona radova na Ramskoj tvrđavi, na ovoj srednjovekovnoj lepotici neumorno se radi i istražuje.

Foto: SOVG

U obilasku tvrđave ovih dana bio je predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić, sa saradnciima, gde se, u razgovoru sa izvođačima radova iz firme Abma iz Istanbula, uverio da se sve planirane aktivnosti odvijaju bez problema.

U ovoj fazi izvodi se restauracija bedema i kula kao i uređenje unutrašnjosti tvrđave, a do sada su završeni radovi na kuli broj dva koja je bila potpuno uništena. U punom jeku su radovi na otkrivanju spoljnjeg bedema i, istovremeno, na restauraciji najveće i najvažnije, donžon kule, ujedno i najjače u utvrđenju.

I arheološka iskopavanja daju veoma dobre rezultate, završena je većina planiranih radova, pa će i kasnija postavka muzeja u sastavu tvrđave imati dosta toga da ponudi posetiocima.

Najnovija arheološka istraživanja na otkrivanju spoljnje kapije Ramske tvrđave za sada govore da se radi o jednoj od najinteresantnijih kapija na srednjovekovnim utvrđenjima u Srbiji.

Da podsetimo, tvrđava je nastala u važnoj fazi turske istorije kada se širila ka severu i zapadu kao i iz faze austrijsko-turskih ratova krajem 17. i početkom 18. veka od kada datira i najveći deo danas vidljivih objekata. Pretrpela je velika oštećenja usled vremenskih prilika i dva napada u ratovima.

Radovi su započeti još 2015. godine sredstvima Ministarstva kulture dok ih, najvećim delom, finansira Turska agencija za razvoj – TIKA. U restauraciji se koristi isključivo originalni materijal kako bi se obezbedila potpuna autentičnost, a prethodno su izvršene ozbiljne pripreme na čišćenju zidova i terena unutar i izvan utvrđenja. U objektu je pronađena velika količina arheološkog materijala među kojima i kineski porculan i staklo što ukazuje na to da tvrđava nije bila samo vojno uporište već i trgovinski i kulturni centar ovog dela Srbije.

Namena tvrđave biće pre svega turistička. U neposrednoj blizini utvrđenja prolazi evropska Eurovelo biciklistička trasa, a u završnoj fazi izrade je i pristan za putničke brodove, pored postojeće skele kojom putnici stižu preko Dunava.

Završetak restauracije planiran je za jul, a uređenje tvrđave do kraja godine.

(SOVG)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker