PLAN EKSPLOATACIJE STAVLJEN NA UVID: Žagubica ne leži samo na zlatu, već i na poludragom kamenju

Opština Žagubica stavila je na rani javni uvid elaborat za izradu plana detaljne regulacije za eksploataciju kalcita iz ležišta Potaj čuka.

Foto: Profimedia

U planskoj dokumentaciji se navodi da je područje eksploatacionog polja “Potaj čuka sever” rešenjem Ministarstva rudarstva i energetike iz 2009. godine definisano kao prostor na kome može da se vrši eksploatacija kalcita kao karbonatne sirovine, piše eKapija.

Kalcit je mineral iz grube karbonata koji spada u poludragokamenje, providne svetlucave, najčešće žućkaste boje. S obzirom da izgrađuje krečnjak, koristi se za dobijanje ove sirovine, ali i za izradu nakita.

Plan obuhvata katastarske parcele u KO Laznica-Selište, na putnom pravcu Žagubica-Bor, na oko 10,5 km od samog naselja Žagubice i 14 km od Crnog Vrha.

Plansko rešenje kopa na ležištu Potaj Čuka, nazvanog Vis, obuhvata planirano eksploataciono polje, pristupni put, deo nekategorisanog puta sa planiranom regulacijom i priključkom, i rezervne površine za rudarsku infrastrukturu, kao i za dalje širenje kamenoloma prema fazama.

Na prostoru rudarskog kompleksa biće projektovani svi rudarski objekti u prvoj fazi eksploatacije, a druga i treća faza planiraju se kao rezervne površine za dalji razvoj kopa. Konstrukcija površinskog kopa Potaj Čuka je, kako se navodi, izvršena na bazi overenih rudnih rezervi A, B i C1 kategorije, što spada u kategorije koje se isplate za eksploataciju.

Površinski kop je brdskog tipa, konstruisan za period od 10 godina, tako da se što je moguće višezahvate rezerve mineralne sirovine uz minimalne količine jalovine. U poslednjoj godini iskopa otvoriće se, kako se navodi, i dubinska etaža.

Za otkopavanje mineralne sirovine predviđene su metode bušenja i miniranja.

Kako se navodi, na planskom području nalazi se šumsko i poljoprivredno zemljište, a najbliži stambeni objekti su na oko 8 km od budućeg eksploatacionog polja.

Ističe se da na području kopa nema podzemnih voda ni rečnih tokova, kao i da eksploatacija ne može dovesti do značajnog zagađenja životne sredine, odnosno ne predstavlja veliki rizik po zdravlje ljudi, ali će se raditi strateška procena uticaja Plana na životnu sredinu. Naručilac plana je Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor, a obrađivač Infoplan doo Aranđelovac. Rani javni uvid traje do 10. januara.

Podsetimo, na istražnom prostoru Potaj čuka-Tisnica u jugoistočnom delu opštine Žagubice, kanadska kompanija Dundee Precious Metals planira eksploataciju zlata.

(Tpknews.com/eKapija)

PROČITAJ I

4 Komentari

  1. Infoplan doo Aranđelovac uglavnom radi sve planove po opštinama Braničevskog okruga. Jako su povezani sa predsednicima opština i urbanistima, što mi daje sumnju u regularnost njihovog rada. Sve mi se čini da je to dirigovano iz centra SNS kuhinje

  2. …Dakle u 21 .veku…za CEO ovaj region
    Istočne Srbije :
    AFRIČKI KONGO koncept
    ili EVROPSKI KORIDOR koncept.
    I džabe cenzura .
    Gradjani CELOG ovog regiona Istočne Srbije
    pa SADA i Braničevskog okruga
    odlično znaju OBA .
    i SAMI odlučuju.
    Tačka.

  3. I Afrika je bogata dragim kamenjem i zlatom a narodi i dalje žive u strahovito siromaštvu i deca tamo umiru od gladi, dok zemlje koje izvlače ta bogatstva su sve bogatije i bogatije. Da li ćemo i mi biti kao afričke zemlje zavisi od naroda. Ako se narod ne opameti i odlučno suprostavi suludim idejama AV odosmo mi dodjavola.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker