ŠANSA ZA NOVI POČETAK: Poziv gastarbajterima koji su ostali bez posla da se zaposle u Srbiji

Kopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije ministar Milan Krkobabić i akademik Dragan Škorić pozvali su srpske državljane koji su privremeno ili trajno izgubili posao u evropskim i drugim zemljama širom sveta da u Srbiji osnuju ekonomski održiva poljoprivredna gazdinstva ili da se priključe nekoj od postojećih zadruga.

Detaljnija uputstva o osnivanju zadruga mogu se naći na sajtovima Zadružnih saveza Srbije i Vojvodine i sajtu Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, navodi se u saopštenju iz kabineta ministra zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća.

Krkobabić i Škorić kažu da svi građani koji su sada stigli iz inostranstva mogu svoju budućnost da ostvare u sopstvenoj ili zadružnoj mini-mlekari ili stočarskoj proizvodnji, u voćnjaku, vinogradu, plasteniku, pčelarstvu, proizvodnji lekovitih bilja u etno ili banjskom turizmu.

Uz primenu visokih tehnologija i saveta domaćih stručnjaka sa poljoprivrednih fakulteta i više naučnih instituta čiji su rad i rezultati cenjeni u celom svetu, građani mogu da proizvode zdravu i ukusnu hranu i da brendiraju svoje proizvode.

U tome mogu da im pomognu stručnjaci, članovi Nacionalnog tima za preporod sela Srbije profesor Zoran Keserović za oblast voćarstva i vinogradarstva, profesor Žarko Ilin za oblast povrtarstva i plasteničke proizvodnje, profesor Ratko Lazarević za stočarstvo…

U saopštenju se navodi da su dosadašnji rezultati projekta obnove zadrugarstva u Srbiji “500 zadruga u 500 sela” pokazali da je interesovanje za udruživanje u velikoj meri poraslo, da je za tri godine osnovano 700 novih zadruga, što, nije zabeleženo u istoriji Srbije.

Poštujući osnovne principe zadrugarstva samopomoći i neutralnosti, zadruge su u Srbiji pokazale visok stepen ekonomske stabilnosti, ne prekidaju rad, povećavaju broj kooperanata, zapošljavaju nove radnike i izvoze u zemlje Evropske unije.

Istovremeno, zadrugari su ispoljili i zavidnu količinu humanosti pomažući starijim komšijama u obavljanju prolećne setve i obezbeđivanju osnovnih životnih namirnica, navedeno je u saopštenju.

(Tpknews.com/Tanjug)

PROČITAJ I

Jedan komentar

  1. Evo, sve trčimo. Napustićemo uređene države i doći ćemo u Vučićevu prćiju. Šta da počnemo u Srbiji? Da se bavimo stočarstvom ili povrtarstvom? Ima li Srbija sigurno tržište i organizovani otkup proizvoda? Ima li zagarantovanu cenu? Hoće li nas kao povratnike iz inostranstva reketirati svi, od opštinskih do republičkih funkcionera? Da li će političari i dalje uvoziti poljoprivredne proizvode, samo da bi strpali proviziju u džepove, a srpski seljak ne bi imao svoje oroizvode kome prodati, iako su mnogo kvalitetniji i jeftinijih od onih iz uvoza? Misle li ovi što nas zovu da se vratimo, da smo mi, gastarbajteri, naivni kao srpski penzioneri? Posebno sada, kada nas je Vučić optužio da smo doneli koronu? Ja se neću vratiti, a vi kako hoćete.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker