TEŽAK ALI PROFITABILAN POSAO: Voćari i vinogradari iz Kušiljeva udružili snage sa ariljskim zadrugarima

Članovi Udruženja voćara i vinogradara “Dimitrije Katić – Svilajnac – Kušiljevo” u kooperaciji sa zadrugom “Agro-eko voće” iz Arilja počeli su da podižu zasade maline.

Foto: Ilustracija profimedia

Kooperanti iz Svilajnca, Despotovca i Petrovca na Mlavi opredelili su se za sortu polka, jer joj pogoduje ravničarski kraj, a udružili su se sa ariljskom zadrugom, jer ona jedina ima geografsko poreklo za ariljsku malinu. Zadruga kooperante snabdeva sadnicama i repromaterijalom, a oni joj “na veliko” prodaju rod. Do sada su nikli malinjaci na 2,5 hektara.

– Pre četiri godine kooperant iz Dublja kod Svilajnca zasadio je oglednu parcelu. Cena od 215 dinara po kilogramu, bila je odlična. Izveli smo računicu i rešili da je proizvodimo. U Kušiljevu smo spremili parcelu od četiri hektara. Međutim, veoma niska otkupna cena pretprošle, i prošle godine od samo 100 dinara po kilogramu veoma nas je razočarala – kaže predsednik UO svilajnačkog udruženja Branislav Radovanović, čiji je malinjak od 80 ari najveći u opštini.

On dodaje da je zbog toga skoro bio digao ruke, ali, kako polka rađa od juna do prvog snega, krajem oktobra ili novembra, pa će ovogodišnji rod, i pored suše, biti oko šest tona, kao i zbog toga što je otkupna cena od 150 do 160 dinara po kilogramu solidna, rešio je da proširi zasad maline. A zasadiće i jagode, dunje i šljive, kako bi preko cele godine imao rod.

– Nekad nije važna ni cena, jer malina ne može da čeka. Pošto nemamo hladnjaču, cilj nam je da je što pre prodamo. Na 15 hektara uzgajam pšenicu, suncokret i kukuruz, ali pošto u ratarstvu nema zarade, preorijentisaću se na voćarstvo. Doduše, problem je radna snaga, jer malina treba da se bere svakog drugog dana, pa često u berbu pozovem svoje prijatelje – veli Branislav.

Predsednik Skupštine svilajnačkog udruženja Miroljub Spasojević dodaje da je malina zasađena u Svilajncu, Grabovcu, Kušiljevu i Dublju, i da je otkup ovog voća prvi put organizovan i to u Kušiljevu.

(Tpknews.com/Novosti)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker