LEŠINARI OČERUPALI SVE: Požarevački Union MZ kupio ono što je ostalo od nekadašnjeg MIP-a Požarevac

Požarevačko preduzeće Union MZ u maju prošle godine je za 45 miliona dinara kupilo MIP Požarevac. Tačnije, ono što je od njega ostalo.

Foto: Screenshot youtube

Novinari brojnih lokalnih i nacionalnih medija su juče, zajedno sa čelnim ljudima Uniona MZ bili u prilici da obiđu sve pogone nekadašnjeg giganta mesne industrije i zabeleže neverovatan stepen uništenja fabrike koja je osamdesetih godina prošlog veka zapošljavala 1.400 radnika i svoje proizvode, osim na tržištu bivše Jugoslavije, prodavala i širom sveta, uključujući i Ameriku i neke arapske zemlje. Sve što je moglo da se počupa, počupano je, posečeno i odneto. Čak i lavaboi iz toaleta.

Pokušaj preduzeća Union MZ da MIP kupi 2006. godine za milion evra i plan da u obnovu tada još postojeće tehnologije u halama MIP-a uloži dodatnih 3 miliona evra, osujećen je i požarevački gigant je prodat firmi koja nije ni pokušala da pokrene proizvodnju. Kako je ta firma nedugo potom otišla u stečaj, poverioci su namirivani tako što su angažovane ekipe koje će sav metal zatečen u MIP-u da poseku, kako bi se prodao u sekundarne sirovine i namirila dugovanja i krediti tadašnjeg kupca MIP-a.

Foto: Screenshot youtube

U MIP-u su uništene i odnete sve proizvodne linije, krajem prošlog veka najmodernije u Evropi, hladnjače, komore, čak i zidovi, krovne metalne konstrukcije i limeni krovni pokrivači… Iz zidova su čupani kablovi, radi prodaje bakra, odneti su svi radijatori, očerupana toplana, pušnica, trpezarija kapaciteta 800 mesta, svi poklopci šahti u fabričkom krugu, odnete su i prazne konzerve.

[wpedon id=66270]

Besomučno čerečenje prestalo je u momentu kad su breneri kojima su sečeni noseći stubovi u najmodernijim halama MIP-a, montiranim 1984. godine, izazvali požar velikih razmera, pa su ekipe u najvećoj žurbi napustile MIP i više se nisu vratile da dokrajče posao.

Foto: Screenshot youtube

Iz Uniona MZ poručuju da će postupno, korak po korak, osposobljavati pogone nekadašnjeg MIP-a. Najpre će preseliti upravu Uniona MZ u upravni deo nekadašnjeg MIP-a, zatim planiraju da u jednoj od hala pokrenu preradu, kasnije bi ovde preselili i pekaru… Ističu da je potražnja za njihovim proizvodima prevazišla sadašnje kapacitete i da im je potrebno proširenje.

„Nismo uspeli da kupimo MIP prvi put, ali tokom vremena, potražnja je prevazišla naše proizvodne kapacitete. Mislim da će u novoj fabrici proizvodi „Union MZ“-a biti još bolji i bezbedniji za potrošače“, kazao je Zvonko Milenković, osnivač, vlasnik i direktor „Union MZ“ i naveo: „Da nam lokalna samouprava nije odmogla 2006. godine, MIP ne bi bio ovakav kakav je. Dokazali smo da imamo ozbiljnu i kvalitetnu proizvodnju. Nemamo mogućnosti da konkurišemo za bilo kakve fondove, jer sva domaća preduzeća koja imaju preko 250 zaposlenih, smatraju se tajkunima. Ako sam ja tajkun koji je 30 godina gradio ovu firmu, koji je jutros u 5:20 sati bio na njivi i organizovao oranje, naša bi zemlja cvetala da su svi tajkuni kao ja“, zaključio je Zvonko Milenković.

Vlasnik “Union MZ” Zvonko Milenković/Foto: Screenshot youtube

Pored osnivača i vlasnika “Uniona MZ”, Zvonka Milenkovića, novinarima je o planovima razvoja “Uniona MZ”, u sklopu toga i oživljavanja MIP-a, govorio i tehnički direktor preduzeća “Union MZ” Mikica Milenković, a i Živorad Žica Radošević, nekadašnji direktor MIP-a, u čije vreme je MIP dostigao razvojni maksimum, kada se dnevno klalo do 1.000 svinja i 250 goveda.

„Još uvek nismo dobili vlasnički list, ali smatramo da je to tehnička stvar i uskoro ćemo početi sa radovima. Firma je kupljena od „Stork Imesa“ u stečaju preko Privrednog suda u Somboru. Ponudili smo 45 miliona dinara i poverilac je odmah prihvatio.Imovinu smo kupili u viđenom stanju bez prava na reklamaciju“, rekao je tehnički direktor Mikica Milenković.

Tehnički direktor preduzeća “Union MZ” Mikica Milenković/Foto: Screenshot youtube

Medijima se obratio i Miroslav Crnčević, nekadašnji direktor kostolačkih termoelektrana, nagoveštavajući da će se preradna postrojenja u objektima nekadašnjeg MIP-a u dogledno vreme snabdevati električnom energijom iz obnovljivih izvora – sunčeve energije, vetroparka ili geotermalne energije, ako istraživanja potvrde pretpostavke da je u tom delu ima na odgovarajućoj dubini. Inače, u toku je izrada studije i strateškog plana i projekta oživljavanja proizvodnje u nekadašnjem MIP-u. Ta dokumenta će pokazati kolika će biti ulaganja, dinamika, stepen širenja proizvodnje i upošljavanja novih radnika.

Inače, trenutno u čitavom kompleksu nekadašnjeg MIP-a nema ni struje ni vode. Za ne verovati je da Union MZ do danas nije od nadležnih dobio vlasnički list, iako je kupovina MIP-a obavljena još u maju prošle godine. Bez vlasničkog lista i upotrebne dozvole, elektrodistribucija neće da odobri novom vlasniku MIP-a elektropriključak, neophodan za početak funkcionisanja i radove na obnovi uništenih hala.

(TPKNEWS/braničevac.rs)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker