“DAN D” ZA VUČIĆA: Da li će danas u Briselu potpisati nezavisnost tzv. Kosova ili ne?

Da li je danas “dan D” za rešavanje pitanja KiM, budući da se danima najavljuje da je današnji sastanak u Briselu uz posredovanje Evropske unije krucijalan?

Foto: Ilustracija

Uzmi ili ostavi – to je princip po kome bi danas u Briselu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti, trebalo da priđu stolu na kome se nalazi francusko-nemački plan za Kosovo i stave potpise. I Vučić i Kurti će imati problema ako potpišu sporazum, takođe, imaće problema i ako ne potpišu. Strana koja odbije da potpiše sporazum biće međunarodno izolovana.

Zapravo, iza kulisa, Amerika stoji iza ovog plana, koji podrazumeva da Kosovo pristane na formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na severu Kosova, a Srbija, zauzvrat, treba da pristane na članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama.

Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, više puta je ponovio da “za sto seda sa jasnim crvenim linijama”. Kako je više puta istaknuto, Srbija neće priznati nezavisnost tzv. Kosova niti aminovati njeno članstvo u Ujedinjenim nacijama, što se navodno pominje u francusko-nemačkom planu koji je predočen Vučiću i Kurtiju.

Kako je navela služba za spoljne poslove EU, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj, uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, održaće odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, s početkom u 15 sati, posle čega će uslediti zajednički sastanak.

Tema sastanka je predlog EU o normalizaciji odnosa između tzv. Kosova i Srbije. EU je najavila da će na kraju sastanka Borelj održati konferenciju za medije.

EU i SAD očekuju da čelnici Beograda i Prištine danas u Briselu prihvate evropski predlog kao načela, polazišta za celovito, pravno obavezujuće sređivanje odnosa dve strane, i da počnu da razrađuju kako ga primeniti u roku od nekoliko meseci, uz istovremeno neizostavno formiranje Zajednice srpskih opština. Zvaničnici u Briselu, upućeni u dijalog Beograda i Prištine, rekli su novinarima iza zatvorenih vrata da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti stavili do znanja da će predočiti i svoje „crvene linije“ i uslove u vezi sa evropskim predlogom, poznatim i kao francusko-nemački plan.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u nedelju uoči sastanka u okviru dijaloga Beograd-Priština sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i specijalnim savetnikom u američkom Stejt Departmentu Derekom Šoleom. Vučić i Erdogan su ocenili da je najvažnije održati mir na Zapadnom Balkanu, a predsednik Srbije Šoleu je rekao da očekuje težak sastanak, ali da je Srbija privržena miru i stabilnosti u regionu, te da je u tom kontekstu spreman da radi na konceptu i primeni ponuđenog plana uz jasno određena ograničenja.

Premijer Kosova Aljbin Kurti primio je zajedničko pismo predsednika Francuske Emanuela Makrona, kancelara Nemačke Olafa Šolca i premijerke Italije Đorđe Meloni, povodom sastanka u Briselu. Kako se navodi u saopštenju vlade Kosova, u pismu se takođe ističe da je zaključivanje i sprovođenje sporazuma za opštu dobrobit građana Kosova, za mir i prosperitetni razvoj regiona i za napredak evropske perspektive Kosova.

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je pred nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu da će predsednik Srbije „gotovo izvesno“ biti izložen ogromnim pritiscima da potpiše evropski, odnosno francusko-nemački predlog.

„Nije ovaj ponedeljak ni sudbonosni dan, ni sudnji dan, jeste težak dan, pre svega za predsednika, koji to mora lično da proživi… Dolaziće novi dani, biće još mnogo utakmica i borićemo se“, rekao je on i naveo da je potrebno „racionalno donositi odluke i sačuvati Srbiju za buduća vremena“.

(Tpknews.com/Mediji)

Jedan komentar

  1. Pošto danas policija hapsi kriminalce po celoj Srbiji i odvlači pažnju naroda na drugu stranu, moje lično mišljenje je, da će potpisati. U suprotnom, “naši evropski i američki prijatelji”, pustili bi ga niz vodu.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker