PRVO PLATI RAZBOJNICIMA, PA SE POMOLI: Počela naplata ulaznica u hram Svetog Save

Ulazak u hram Svetog Save se od 1. Februara naplaćuje, piše u saopštenju koje je Srpska pravoslavna crkva prosledila medijima. O tome su obaveštene i turističke agencije, koje su dale svoje predloge za sprovođenje naplate. Tv Prva je bila tamo međutim, naplata još nije počela.

Hram Svetog Save

Umesto da razmišlja o lepoti koju donosi služba i molitvi kojom se povezuje sa Bogom, vernik će od sada morati da razmišlja ima li u novčaniku dovoljno novca da to plati. U obaveštenju koje je SPC objavila stoji da će ulazak koštati 350 dinara.

“Obaveštenje se odnosi na turističke posete organizovane od strane agencija, koje su u obavezi da dođu sa srpskim licenciranim turističkim vodičem. Ukoliko neko želi pojedinačno vođenje sa stručnim licem iz Hrama Svetog Save, cena će biti 600 dinara po osobi”.

“Crkva nikako, nikako i nikako ne treba da naplaćuje ulazak u crkvu. To je van svake pameti da se radi. Tada se gubi svetinja, a svetinja se ne može naplaćivati”.

“Ne znam koja je svrha I sa kojim ciljem. Dali to ide u dobrotvorne svrhe”, neki su od komentara građana.

Crkve ne plaćaju porez na prihod koji ostvaruju od osnovne delatnosti, kao što su verske službe. U slučaju da ostvaruju prihode od privredne delatnosti, bile bi dužne da vode knjige, iskazuju prihode i obračunavaju porez. Za sada nije poznato da li je novac od ulaznica od privredne delatnosti ili ne.

“Država dosta blagonaklono gleda na obaveze koje bi crkve trebalo da plate tako da one malo šta plaćaju. Ne plaćaju porez na prihode, ne plaćaju porez na imovinu, ne plaćaju PDV na svoju robu koju prodaju a koje su vezane za verske službe pa čak koliko ja znam, ne plaćaju ni porez na privredne delatnosti u smislu vinarija ili različitih proizvoda koje proizvodi pa daju vernicima i ostalima”, kaže Pap Đerđ, fiskalni savetnik.

Naplata još nije počela, kako je TV Prva prenela čeka se njena temeljna razrada, izrada ulaznica i preciznih propisa, a pre svega blagoslov patrijarha Porfirija.

“I dođoše u Jerusalim. I ušavši u hram poče izgoniti one koji prodavahu i kupovahu u hramu, te ispremeta stolove menjača novca i klupe prodavaca golubova, i ne dozvoljavaše da ko pronese kakav sud kroz hram. I učaše i govoraše im: Nije li napisano? Dom moj zvaće se dom molitve za sve narode, a vi ste od njega napravili razbojničku pećinu”.

Koliko se citat iz Jevanđelja po Marku može povezati sa uvođenjem naplate ulaznica, pokušali su da saznaju od SPC, ali odgovor od njih, reporteri TV Prva, nisu dobili.

(Tpknews.com/TV Prva)

PROČITAJ I

3 Komentari

  1. I ovako se zbog kriminala i seksualnih skandala narod distancira i sve manje odlazi u crkve ovo će dodatno još više odbiti narod. Umesto po onom Da se Srbi Obože biće da se Srbi Odbože. Da li to popovi i monasi moraju da obnove vozne parkove i dopune ionako nabrekle i popucale džepove i novčanike? Da mi neko od crkvenih učenih glava citira gde u bibliji piše da se naplaćuje ulaz u hramove i gde piše da popovi moraju da voze luksuzne automobile odnosno u ono vreme zlatne kočije.

  2. Crkve, manastiri, hramovi, i druge bogomolje su vlasništvo naroda a ne prebogatih popova. Srpska pravoslavna crkva na ovaj način uskraćuje siromasima da se mole u crkvi? Oni koji su planirali naplaćivanje ulaznica u hram Svetog Save su kriminalci i bezbožnici. Sramota

  3. SPC se utopila u kult lika i dela diktatora nam, hvale haškim osuđenicima, mafiji na vlasti, …zato mladi odlaze u svet, a nadomešteno stanovništvo dođoša nacionalista iz bosne, hrvatske i sa kosova uništava sve vrednosti nas rođenih ovde, ma koje vere, sve uz blagoslov SPC.

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker