PAO DOGOVOR SA NATO: Nebo nad Kosovom biće uskoro ponovo srpsko?!

Delegacija Vlade i Kontrole letenja Srbije i Crne Gore sprema se za sastanak koji će se 14. decembra održati u sedištu NATO u Briselu, a na kome će se razgovarati i o kontroli donjeg sloja vazdušnog prostora nad Kosovom i Metohijom i mogućnosti da se ono vrati u naše ruke!

avioni-srbije

Nebo nad Kosovom od 1999. godine, prema Kumanovskom sporazumu, kontroliše Kfor i za donji deo vazdušnog prostora (ispod 8.000 metara) nadležan je komandant misije NAT, a u praksi raj de posla obavlja prilazna koltrola letenja sa tornja u Prištini, jvaljaju “Novosti”.

Naši zahtevi su spremni i stav je sasvim jasan, Učinićemo sve da branimo naš prostor – rekao je tom listu Radojića Rovčanin, direkrtor SMASTA.

Da Beograd i čelnici NATO raznatraju ovu temu potvrdio je i premijer Aleksandar Vučić, koji je juče posle sastanka sa gensekom Alijanse Jensom Stoltenbergom rekao da se razgovaralo o donjem sloju vazdušnog prostora na KiM, da će se eksperti obeju strana uskoro sastati i da veruje da će biti pozitivnih rešenja.

Gornje slojeve vazdušnog prostora Kfor je 2014. deegirao mađarskom “Hungarkontrolu” koji ima ugovor na pet godina, a po njegovom isteku očekuje se novi javni poziv za “kontrolora”, na koji može da se javi i Kontrola letenja Srbije i Crne Gore.

TPKNEWS/Novosti

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker