PALA ITALIJANSKA VLADA: Mario Dragi podneo ostavku, izbori na jesen

Italijanski premijer Mario Dragi podneće ostavku nekoliko sati nakon što je populistički koalicioni partner Pet zvezda povukao svoju podršku u velikom glasanju o poverenju.

Italijanski premijer Mario Dragi

Bivši šef Evropske centralne banke vodi vladu jedinstva od februara 2021. U izjavi je rekao da je pakt poverenja koji je održavao vladu jedinstva nestao.

“Večeras ću predati ostavku predsedniku republike“, rekao je on.

Kriza u trećoj najvećoj ekonomiji EU pokrenuta je kada je lider sa pet zvezdica Đuzepe Konte odbio da podrži vladin paket ekonomske pomoći od 23 milijarde evra za porodice i preduzeća, tvrdeći da Dragi ne čini dovoljno da se pozabavi troškovima života kriza.

Iako je vlada lako pobedila na glasanju u četvrtak u Senatu, premijer je više puta upozoravao da bez podrške Pet zvezdica vlada ne može da nastavi.

“Super Mario” je porazgovarao sa predsednikom Serđom Matarelom i potom saopštio da podnosi ostavku.

“Današnje glasanje u Parlamentu je veoma značajno sa političke tačke gledišta. Većina nacionalnog jedinstva koja je podržavala ovu vladu od njenog formiranja više ne postoji“, rekao je on.

Izbori su već zakazani za početak 2023. godine, ali ostavka Dragija znači da će oni verovatno biti pomereni na jesen.

Sve do glasanja u Senatu, političari su pokušavali da reše krizu. Milanska berza oslabila je 3% pošto se nervoza proširila na investitore.

Bivšeg šefa evropske banke, imenovao je prošle godine predsednik Serđo Matarela da spasi Italiju od njene endemske nestabilnosti i predvodi oporavak posle pandemije.

Pet zvezdica je prvobitno bila najveća stranka u koaliciji, ali je doživela niz prebega i opadanja podrške. Bivši partijski lider Luiđi di Majo optužio je stranku da ima ciničan plan da sruši Dragijevu vladu kako bi oživeli podršku među biračima a istovremeno doveli Italiju do ekonomskog i socijalnog kolapsa.

Bivšeg šefa ECB-a je prošle godine imenovao predsednik Serđo Matarela kako bi spasio Italiju od njene endemske nestabilnosti i vodio oporavak posle pandemije. Ali sada je gospodin Dragi sateran u ćošak političkim previranjima u fragmentiranom italijanskom parlamentu.

Komesar za ekonomiju Evropske unije Paolo Đentiloni, koji je i sam bivši italijanski premijer, rekao je ranije da izvršna vlast EU posmatra dešavanja u Rimu “sa dužnom distancom, ali sa zabrinutim čuđenjem“.

(Tpknews.com/BBC)

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker