PRETUKLI STARCA: Osam godina zatvora za požarevačke razbojnike

Apelacioni sud u Kragujevcu potvrdio je presudu Višeg suda u Požarevcu, kojim su Seljim Dibrani (45) i Zoran Marinković (66) osuđeni na pet, odnosno tri godine zatvora zbog razbojništva nad Predragom Baldićem (87).

Pretučeni Predrag Baldić u bolnici

Optužnicu je zastupao zamenik višeg javnog tužioca  u Požarevcu Miroslav Vojinović, a sudskim većem koje je donelo presudu predsedavala je sudija Višeg suda Gordana Vidojković.

Dvojica pravosnažno osuđenih požarevljana su ovo razbojništvo izvršili  25. decembra 2015. godine, u večernjim satima. Pre toga je Marinković sedeo sa Baldićem u klubu Doma penzionera, kad mu  je ovaj ispričao I pokazao da kod sebe ima novac jer je prodao nasleđeni stan u Novom Sadu za 30.000 evra, navodi se, između ostalog, u presudi. –  Marinković, koji je odranije poznavao Baldića I sa kim se družio I pio, videvši da ovaj ima veću količinu deviznog novca, pozvao je svog komšiju Dibranija i rekao mu da Baldić kod sebe ima novac I da treba da ga odrade. Dibrani je  prihvatio predlog I sačekao Baldića da krene kući – piše u presudi. Na snimcima nadzornih kamera kod Medicinske škole, vidi se kako za Baldićem idu dvojica napadača, jedan sa jedne, a drugi sa druge strane ulice. Kasnije su Baldića, na putu ka svojoj kući, presreli na Pionirskom trgu, gde ga  je Dibrani napao, udarajući ga rukama I nogama po glavi I telu. Kada je starac od batina pao iz unutrašnjeg džepa sakoa uzeo mu  je belu kovertu sa 10.000 evra, koju je poneo sa sobom.

Marinković je ubrzo uhapšen, dok je Dibrani sa otetim novcem pobegao u nepoznatom pravcu. Pričalo se da je pobegao na Kosovo I da se tamo kod familije krio. On je uhapšen na aerodromu u Nemačkom gradu Frankfurtu, gde je sa Kosova doleteo I, prema rečima našeg izvora, hteo da tu zatraži azil zbog, navodnih, poltičkih progona u Srbiji. Namera mu je osujećena, pošto su Nemačke bezbedonosne službe, prilikom provere utvrdile da je za njim raspisana međunarodna poternica zbog razbojništva. Odmah su  ga uhapsili I posle ekstradikcione procedure deportovali u Srbiju.

Dibrani  je nakon hapšenja u Nemačku i deportovanja u Srbiju svo vreme proveo u pritvoru, koji će trajati sve dok ne ode na odsluženje kazne, dok je Marinković nakon četri meseca provedenih u pritvuru, posle prvostepene presude pušten na slobodu I odatle čeka rešenje o upućivanju na izdržavanju kazne. Inače, Dibrani  je do sada već devet puta bio osuđivan za krivična dela krađa, teška krađa, tuče, razbojništvo, dok je Marinković, koji je bio Baldićev prijatelj, neosuđivan.

STARAC OD POSLEDICA POVREDA UMRO 

Seljim Dibrani je Baldiću  prilikom razbojništva naneo teške telesne povrede, zbog kojih je bio hospatilizovan u požarevačku bolnicu. – Jedno vreme on je proveo u bolnici na oporovak. Od posledica napada nikada se nije oporavio, jer dva puta je padao u nesvest, zbog čega je morao dodatno da se leči. Prošle godine je od tih povreda I preminuo, što se vidi I u sudskim spisima – pričaju Baldićevi rođaci, dodajući da opljačkani novac nisu povratili jer, kako im je rečeno, kod osuđenih razbojnika nije pronađen, te su ih uputili na parnicu da od osuđenih zatraže obeštećenje, što je malo verovatno pošto su obojica socijalni slučajevi.

M.V.

PROČITAJ I

Leave a Reply

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Back to top button

Otkriven AdBlocker

Da bi ste nastavili dalje sa čitanjem objave, isključite AdBlocker